Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vacuum-Packed Steak Tartare: Prevalence of Listeria monocytogenes and Evaluation of Efficacy of ListexTM P100

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000017" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000017 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2304-8158/11/4/533" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2304-8158/11/4/533</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/foods11040533" target="_blank" >10.3390/foods11040533</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Vacuum-Packed Steak Tartare: Prevalence of Listeria monocytogenes and Evaluation of Efficacy of ListexTM P100

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Steak tartare is raw, ready-to-eat meal popular in European countries, the safety of which is often discussed due to the risk of foodborne illness. The aim of this study was to determine the prevalence of Listeria monocytogenes in vacuum-packed steak tartare from retailers in the Czech Republic, characterize the strains obtained by typing methods and to evaluate the efficacy of ListexTM P100 against L. monocytogenes artificially inoculated into steak tartare samples. The prevalence of L. monocytogenes was 55% and 17 isolates belonging mostly to serotype 1/2a were obtained. Altogether eleven sequence types and eleven clonal complexes were assigned based on the whole genome sequencing (WGS) signifying the high diversity of L. monocytogenes isolates obtained. Core genome MLST analysis (cgMLST) did not confirm an epidemiological connection with human cases of listeriosis. The efficacy of ListexTM P100 treatment at concentrations 108 and 109 PFU/g on artificially inoculated beef steak tartare samples was not efficient. Based on the results of this study, steak tartare from retailers can be considered as a source of L. monocytogenes that remains a challenge to the food industry.

  • Název v anglickém jazyce

    Vacuum-Packed Steak Tartare: Prevalence of Listeria monocytogenes and Evaluation of Efficacy of ListexTM P100

  • Popis výsledku anglicky

    Steak tartare is raw, ready-to-eat meal popular in European countries, the safety of which is often discussed due to the risk of foodborne illness. The aim of this study was to determine the prevalence of Listeria monocytogenes in vacuum-packed steak tartare from retailers in the Czech Republic, characterize the strains obtained by typing methods and to evaluate the efficacy of ListexTM P100 against L. monocytogenes artificially inoculated into steak tartare samples. The prevalence of L. monocytogenes was 55% and 17 isolates belonging mostly to serotype 1/2a were obtained. Altogether eleven sequence types and eleven clonal complexes were assigned based on the whole genome sequencing (WGS) signifying the high diversity of L. monocytogenes isolates obtained. Core genome MLST analysis (cgMLST) did not confirm an epidemiological connection with human cases of listeriosis. The efficacy of ListexTM P100 treatment at concentrations 108 and 109 PFU/g on artificially inoculated beef steak tartare samples was not efficient. Based on the results of this study, steak tartare from retailers can be considered as a source of L. monocytogenes that remains a challenge to the food industry.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Perzistence vybraných původců alimentárních onemocnění, hygienických indikátorů a možnosti jejich eliminace z prostředí potravinářských podniků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Foods

  • ISSN

    2304-8158

  • e-ISSN

    2304-8158

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000806200400001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85124839322