Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přežívání Listeria monocytogenes v tatarském bifteku a potenciál využití fágového přípravku ListexTM P100

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000246" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000246 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-6-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-6-casopisu-maso-rok-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přežívání Listeria monocytogenes v tatarském bifteku a potenciál využití fágového přípravku ListexTM P100

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tatarský biftek je oblíbený pokrm ze syrového hovězího masa, jehož bezpečnost je často diskutována vzhledem k riziku výskytu potravinových patogenů. Masné výrobky mohou představovat významný zdroj bakterií Listeria monocytogenes, neboť se tato komodita v minulosti podílela na vzniku několika rozsáhlých epidemií listerióz. Skutečnost, že je tatarský biftek určen k přímé spotřebě, může pro konzumenty představovat potenciální riziko. V rámci této studie byl proveden modelový experiment, při kterém byl sledován růst bakterií L. monocytogenes uměle inokulovaných do vzorků tatarského bifteku při pokojové teplotě po dobu 4 hodin. Dále byla ve vzorcích tatarských bifteků zhodnocena účinnost komerčního fágového přípravku ListexTM P100 proti L. monocytogenes.

  • Název v anglickém jazyce

    Survival of Listeria monocytogenes in steak tartare and potential use of ListexTM P100 phage preparation

  • Popis výsledku anglicky

    Steak tartare is a popular meal prepared from raw beef, the safety of which is often discussed due to the risk of foodborne illness. Meat products can be considered as an important source of Listeria monocytogenes because this commodity has been associated with several outbreaks of listeriosis. The fact that steak tartare is served raw poses a potential risk to consumers. In this study, a model experiment was performed to determine the growth of L. monocytogenes artificially inoculated into samples of steak tartare at room temperature for 4 hours. Furthermore, the efficacy of the ListexTM P100 phage preparation against L. monocytogenes in the steak tartare samples was evaluated.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Perzistence vybraných původců alimentárních onemocnění, hygienických indikátorů a možnosti jejich eliminace z prostředí potravinářských podniků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2022

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    51-53

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus