Přežívání Listeria monocytogenes v tatarském bifteku a potenciál využití fágového přípravku ListexTM P100
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000246" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000246 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-6-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-6-casopisu-maso-rok-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přežívání Listeria monocytogenes v tatarském bifteku a potenciál využití fágového přípravku ListexTM P100
Popis výsledku v původním jazyce
Tatarský biftek je oblíbený pokrm ze syrového hovězího masa, jehož bezpečnost je často diskutována vzhledem k riziku výskytu potravinových patogenů. Masné výrobky mohou představovat významný zdroj bakterií Listeria monocytogenes, neboť se tato komodita v minulosti podílela na vzniku několika rozsáhlých epidemií listerióz. Skutečnost, že je tatarský biftek určen k přímé spotřebě, může pro konzumenty představovat potenciální riziko. V rámci této studie byl proveden modelový experiment, při kterém byl sledován růst bakterií L. monocytogenes uměle inokulovaných do vzorků tatarského bifteku při pokojové teplotě po dobu 4 hodin. Dále byla ve vzorcích tatarských bifteků zhodnocena účinnost komerčního fágového přípravku ListexTM P100 proti L. monocytogenes.
Název v anglickém jazyce
Survival of Listeria monocytogenes in steak tartare and potential use of ListexTM P100 phage preparation
Popis výsledku anglicky
Steak tartare is a popular meal prepared from raw beef, the safety of which is often discussed due to the risk of foodborne illness. Meat products can be considered as an important source of Listeria monocytogenes because this commodity has been associated with several outbreaks of listeriosis. The fact that steak tartare is served raw poses a potential risk to consumers. In this study, a model experiment was performed to determine the growth of L. monocytogenes artificially inoculated into samples of steak tartare at room temperature for 4 hours. Furthermore, the efficacy of the ListexTM P100 phage preparation against L. monocytogenes in the steak tartare samples was evaluated.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Perzistence vybraných původců alimentárních onemocnění, hygienických indikátorů a možnosti jejich eliminace z prostředí potravinářských podniků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
2022
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
51-53
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—