Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tezaurus LanguaLTM - nástroj pro popis potravin v databázových systémech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F11%3A%230000383" target="_blank" >RIV/00027251:_____/11:#0000383 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Tezaurus LanguaLTM - nástroj pro popis potravin v databázových systémech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    e prezentován tezaurus LanguaLTM používaný pro indexaci potravin v databázích složení potravin, systémech pro sledování spotřeby potravin a ve specializovaných databázích obsahujících indexované potraviny. Je uvedena charakteristika tezauru, stručně je popsána metodika a software pro indexaci potravin (LanguaL). Je zdůrazněn význam indexace potravin pro zvýšení informační výtěžnosti při prohledávání databází obsahující indexované potraviny. V nově vznikající databázi složení potravin ČR je indexace potravin součástí dokumentace dat v souladu se standardizovaným postupem dokumentace databází složení potravin podle EuroFIR (European Food Information Resource). Přiřazené deskriptory jsou zveřejněny v rámci záznamu potraviny v on-line verzi databáze (http://www.czfcdb.cz) prostřednictvím příslušných kódů.

  • Název v anglickém jazyce

    LanguaLTM a tool for food description in food database systems

  • Popis výsledku anglicky

    LanguaLTM is presented as a food description thesaurus used for capturing and retrieving data about food in food and food consumption databases or specialized datasets including indexed foods. The paper characterises the thesaurus and briefly informs about methodology of indexing using the Food Product Indexer software. Significance of indexing of foods for information yield of performed searches in food composition databases is emphasised. In the newly developed Czech Food Composition Database, LanguaLTM has been used for indexing of foods, which is mandatory according to EuroFIR (European Food Information Resource) standards. Attached descriptors have been displayed in the form of corresponding searchable codes within a food record in the on-line version of the Czech Food Composition Database (http://www.czfcdb.cz).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    102-105

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus