Tezaurus LanguaLTM - nástroj pro popis potravin v databázových systémech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F11%3A%230000383" target="_blank" >RIV/00027251:_____/11:#0000383 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tezaurus LanguaLTM - nástroj pro popis potravin v databázových systémech
Popis výsledku v původním jazyce
e prezentován tezaurus LanguaLTM používaný pro indexaci potravin v databázích složení potravin, systémech pro sledování spotřeby potravin a ve specializovaných databázích obsahujících indexované potraviny. Je uvedena charakteristika tezauru, stručně je popsána metodika a software pro indexaci potravin (LanguaL). Je zdůrazněn význam indexace potravin pro zvýšení informační výtěžnosti při prohledávání databází obsahující indexované potraviny. V nově vznikající databázi složení potravin ČR je indexace potravin součástí dokumentace dat v souladu se standardizovaným postupem dokumentace databází složení potravin podle EuroFIR (European Food Information Resource). Přiřazené deskriptory jsou zveřejněny v rámci záznamu potraviny v on-line verzi databáze (http://www.czfcdb.cz) prostřednictvím příslušných kódů.
Název v anglickém jazyce
LanguaLTM a tool for food description in food database systems
Popis výsledku anglicky
LanguaLTM is presented as a food description thesaurus used for capturing and retrieving data about food in food and food consumption databases or specialized datasets including indexed foods. The paper characterises the thesaurus and briefly informs about methodology of indexing using the Food Product Indexer software. Significance of indexing of foods for information yield of performed searches in food composition databases is emphasised. In the newly developed Czech Food Composition Database, LanguaLTM has been used for indexing of foods, which is mandatory according to EuroFIR (European Food Information Resource) standards. Attached descriptors have been displayed in the form of corresponding searchable codes within a food record in the on-line version of the Czech Food Composition Database (http://www.czfcdb.cz).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
102-105
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—