Zpráva o řešení projektu Stanovení prahu potravinové bezpečnosti pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení za rok 2011
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F11%3A%230000385" target="_blank" >RIV/00027251:_____/11:#0000385 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zpráva o řešení projektu Stanovení prahu potravinové bezpečnosti pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení za rok 2011
Popis výsledku v původním jazyce
Hlavním cílem řešení v roce 2011 bylo kvantifikovat potřebný objem potravin nezbytných pro zajištění potřeby minimálního krytí nutričních požadavků na výživu obyvatelstva ČR při jakémkoliv druhu ohrožení. Na základě minimálních výživových doporučených dávek (VDD) stanovených pro jednotlivé populační a věkové skupiny obyvatel a věkové struktury populace byly vypočteny VDD pro průměrného obyvatele ČR. VDD pro průměrného obyvatele byly optimalizovány pomocí optimalizačního modelu VYZIVA-1. Výsledkem je potřebný objem potravin k zajištění minimálních požadavků na výživu. Optimalizační model VYZIVA-1 vyžadoval sběr a přípravu následujících dat: sortiment a objem jednotlivých potravin (spotřební limity), jejich složení (nutriční hodnoty), průměrné spotřebitelské ceny jednotlivých potravin. Na základě těchto propočtů budou nastíněny ?krizové scénáře? řešící zajištění minimální nabídky potravin.
Název v anglickém jazyce
The report on solution of the project Determining of the food security threshold for the supply of the population in case of crisis situations and danger - 2011
Popis výsledku anglicky
The main objective in 2011 was needed to quantify the amount of food needed to provide minimum coverage necessary nutritional requirements for nutrition of the Czech population in any kind of danger. Recommended dietary allowances (RDA) were calculated for the average inhabitant on the basis of the minimum (RDA) established for each population and age groups and age structure. RDA for the average people were optimized using an optimization model of NUTRITION-1. The result of the amount of food is required for maintaining minimum nutritional requirements. Optimization model of NUTRITION-1 required the collection and preparation of the following data: range and volume of food (consumption levels), their composition (nutritional value), average consumer prices of food. Based on these calculations will outline the "crisis scenarios" to deal with to ensure a minimum supply of food.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/VG20102013027" target="_blank" >VG20102013027: Stanovení prahu potravinové bezpečnosti pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů