Stanovení prahu potravinové bezpečnosti pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F13%3A%230000416" target="_blank" >RIV/00027251:_____/13:#0000416 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.uzei.cz/left-menu/publikacni-cinnost/metodiky/Metodika-potravinova-bezpecnost.pdf" target="_blank" >http://www.uzei.cz/left-menu/publikacni-cinnost/metodiky/Metodika-potravinova-bezpecnost.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení prahu potravinové bezpečnosti pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika obsahuje postup pro stanovení potravinového zabezpečení populace ČR při krizových stavech. Na základě minimálních výživových doporučených dávek (tj. neohrožujících zdraví obyvatel) byly optimalizovány doporučené dávky potravin. Takto stanovené požadavky na minimální výživu obyvatelstva byly transformovány na objem potřebných kapacit jednotlivých oborů potravinářského průmyslu a návazně na výrobu zemědělských surovin (stavy zvířat, potřeba zemědělské půdy) pro jejich zajištění. Vzhledem k zadáníprojektu byl eliminován dovoz a vývoz potravin. Výpočty byly provedeny na základě nově vytvořeného matematicko-modelového aparátu (optimalizační modely VYZIVA-1 a ZEPOS-1). Modelový aparát umožňuje operativní propočty i jiných variant než jsou ty, kteréjsou v metodice konkrétně popsány. Do modelů je možné implementovat i jiné předpoklady, např. lze uvažovat s dovozem některých potravin, změnit požadované nutriční požadavky na výživu (spotřebu potravin), zadat jiné koeficienty pro výpoč
Název v anglickém jazyce
Determining of the food security threshold for supply of inhabitants in case of crisis situations and danger
Popis výsledku anglicky
The methodology contains a procedure for determining the food security of the population of the Czech Republic during emergency situations. Based on the minimum recommended dietary allowances (i.e. not-threatening health of the population) there were optimized the recommended food doses. Thus, the requirements for minimum nutrition of the population were transformed into volumes of the required capacities of food industry branches and consequently into the agricultural production (head numbers of animals and the need of the agricultural land). With respect to input assumptions of the project there were eliminated imports and exports of foodstuffs. Calculations were made by the newly created mathematical model system (consists of the two optimization models VYZIVA-1 and ZEPOS-1). The model system enables quick calculations even other variants than those described in the methodology. In the model system it is possible to implement different assumptions like e.g. imports of foodstuffs, ch
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/VG20102013027" target="_blank" >VG20102013027: Stanovení prahu potravinové bezpečnosti pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Potravinová bezpečnost
Číslo předpisu
2/2013
Technické parametry
Metodika využívá data z různých informačních zdrojů. Dostupné na: http://www.uzei.cz/. Byla uzavřena smlouva č. 1/2013 o uplatnění certifikované metodiky mezi Ústavem zemědělské ekonomiky a informací a Ministerstvem zemědělstvím ČR. Česká republika - Ministerstvo zemědělství, IČ: 00020478. Datum uzavření smlouvy 26.3.2013. Mgr. Hana Nisserová, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1, telefon: 221 912 122, e-mail: hana.nisserova@mze.cz
Ekonomické parametry
Cílem metodiky bylo vytvořit nástroj pro řízenou výživovou politiku ČR v krizových situacích s omezenými potravinovými zdroji, zejména s vyloučením importů potravin. Předpokládané ekonomické parametry jsou vzhledem k tématu a obsahu metodiky obtížně vyčíslitelné. Rozhodně by se jednalo o výrazné finanční úspory, protože navržené výpočty mohou být významnou součástí opatření státu pro řešení krizových situací. Přitom zajištění potravin patří k základním potřebám člověka a jejich nedostatek, nebo jen nedostatečné zásobování může vést až k panice a obecně k občanským nepokojům. Nelze vyloučit ani ztráty lidských životů nebo podvýživu apod. (to vše není finančně vyčíslitelné). Proto by mělo být povinností každého státu (rezortu) být na nepříznivé a nečekané situace připraven a dokázat je uspokojivě řešit. Metodika tedy umožňuje minimalizovat nepříznivé dopady výše uvedených krizových situací.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství, Úsek potravinářských výrob ? Úřad pro potraviny, Těšnov 17, 117 05, Praha 1
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů