Optimalizace spotřeby potravin pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F12%3A%230000372" target="_blank" >RIV/00027251:_____/12:#0000372 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizace spotřeby potravin pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení
Popis výsledku v původním jazyce
Článek přináší výsledky optimalizace doporučených dávek potravin (DDP) pro ?průměrného obyvatele? na základě minimálních výživových doporučených dávek stanovených pro účely krizového plánování. Optimalizace se uskutečnila na základě vytvořeného matematického modelu umožňujícího nalezení DDP na základě výživových požadavků. Problémem byly velmi nízké hodnoty potřeby bílkovin a návazně vysoké hodnoty minerálních látek a vitaminu C. Navržené DDP se pochopitelně výrazně liší od skutečné spotřeby našeho obyvatelstva. Nižší než skutečná je optimalizovaná spotřeba u masa (zejména vepřového), ryb, vajec, másla, sádla, RJTO, cukru, výrobků z obilovin i brambor. Naopak vyšší optimalizovaná spotřeba je u luštěnin, zeleniny, ovoce a mléka a mléčných výrobků.
Název v anglickém jazyce
The optimization of food consumption for the supply of inhabitants in case of crisis situations and danger
Popis výsledku anglicky
The article contains results of the model optimization of recommended food allowances (RFA) for the average inhabitant on the base of the minimum recommended dietary allowances (RDA) established for crisis plan purposes. The optimization was carried on the base the new-created mathematical model which enables finding the RFA corresponding to dietary requirements. During the optimization process there occurred some problems - very low values of protein needs and high values of mineral substances and vitamin C. The suggested RFA differ substantially from the real food consumption of the Czech population. The lower than the real consumption was calculated by the optimization model for the following food groups: consumption of meat (especially pig meat), fish, eggs, butter, lard, vegetable edible fats and oils, sugar, cereal products and potatoes. On the contrary, the higher than the optimized consumption was calculated for pulses, vegetables, fruits, milk and dairy products.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/VG20102013027" target="_blank" >VG20102013027: Stanovení prahu potravinové bezpečnosti pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
34-36
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—