Sůl v masných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F21%3A00013705" target="_blank" >RIV/75010330:_____/21:00013705 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/01/AHEM_1_2022.pdf" target="_blank" >https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/01/AHEM_1_2022.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sůl v masných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Abstrakt: Masné výrobky (MV) se dle dat Monitoringu dietární expozice podílejí na celkovém přívodu sodíku průměrně z více jak 20 %. Představují tak druhý nejvýznamnější zdroj sodíku/soli v dietě. V roce 2020 byl realizován SZÚ-CZVP projekt s cílem zmapovat situaci s obsahem soli ve vybraných MV dostupných na českém trhu a také odhadnout, do jaké míry by konzumace vybraných MV přispívala k plnění doporučeného přívodu soli v jednotlivých populačních skupinách. Analýza vzorků ukázala, že při porovnání stanoveného obsahu soli s deklarovanou hodnotou mělo 44 % výrobků hodnoty vyšší než hodnotu deklarovanou, ale pouze 2 % výrobků nesplnilo legislativně stanovené přípustné odchylky. Na základě analýzy obsahu soli ve vybraných MV a při zohlednění průměrné spotřeby lze odhadnout, že nejvíce soli přijmou díky MV chlapci a muži starší 11 let (až 36 % z celkového denního doporučení), nejméně děti ve věku 4–6 let a ženy starší 15 let (12–14 % z celkového denního doporučení).
Název v anglickém jazyce
Salt content in meat products
Popis výsledku anglicky
Abstract: According to data from the Monitoring of Dietary Exposure, the consumption of meat products (MP) accounts for more than 20% of the total sodium intake. It represents the second most important source of sodium/salt in the diet. In 2020, the NIPH Centre for Health, Nutrition and Food project sought to determine the salt content in selected MP available in the Czech market, and to estimate the level of MP consumption in order to achieve recommended salt intake in particular population groups. The analysis of samples showed the following: the comparison of determined salt content with declared values revealed that in 44% of products the values were higher than declared, although only in 2% of products the determined values exceeded the established tolerances. Based on the analysis of salt content in selected MP and estimated average consumption it can be concluded that salt intake associated with MP consumption was highest among boys and men older than 11 years (up to 36% of the recommended daily intake), and lowest among children aged 4–6 years and women older than 15 years (12–14% of the recommended daily intake).
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů