Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sůl v masných výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F21%3A00013705" target="_blank" >RIV/75010330:_____/21:00013705 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/01/AHEM_1_2022.pdf" target="_blank" >https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/01/AHEM_1_2022.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sůl v masných výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Abstrakt: Masné výrobky (MV) se dle dat Monitoringu dietární expozice podílejí na celkovém přívodu sodíku průměrně z více jak 20 %. Představují tak druhý nejvýznamnější zdroj sodíku/soli v dietě. V roce 2020 byl realizován SZÚ-CZVP projekt s cílem zmapovat situaci s obsahem soli ve vybraných MV dostupných na českém trhu a také odhadnout, do jaké míry by konzumace vybraných MV přispívala k plnění doporučeného přívodu soli v jednotlivých populačních skupinách. Analýza vzorků ukázala, že při porovnání stanoveného obsahu soli s deklarovanou hodnotou mělo 44 % výrobků hodnoty vyšší než hodnotu deklarovanou, ale pouze 2 % výrobků nesplnilo legislativně stanovené přípustné odchylky. Na základě analýzy obsahu soli ve vybraných MV a při zohlednění průměrné spotřeby lze odhadnout, že nejvíce soli přijmou díky MV chlapci a muži starší 11 let (až 36 % z celkového denního doporučení), nejméně děti ve věku 4–6 let a ženy starší 15 let (12–14 % z celkového denního doporučení).

  • Název v anglickém jazyce

    Salt content in meat products

  • Popis výsledku anglicky

    Abstract: According to data from the Monitoring of Dietary Exposure, the consumption of meat products (MP) accounts for more than 20% of the total sodium intake. It represents the second most important source of sodium/salt in the diet. In 2020, the NIPH Centre for Health, Nutrition and Food project sought to determine the salt content in selected MP available in the Czech market, and to estimate the level of MP consumption in order to achieve recommended salt intake in particular population groups. The analysis of samples showed the following: the comparison of determined salt content with declared values revealed that in 44% of products the values were higher than declared, although only in 2% of products the determined values exceeded the established tolerances. Based on the analysis of salt content in selected MP and estimated average consumption it can be concluded that salt intake associated with MP consumption was highest among boys and men older than 11 years (up to 36% of the recommended daily intake), and lowest among children aged 4–6 years and women older than 15 years (12–14% of the recommended daily intake).

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů