Maso a masné výrobky jako zdroj sodíku ve výživě člověka a zdravotní rizika jeho nadměrného přívodu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870633" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870633 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Maso a masné výrobky jako zdroj sodíku ve výživě člověka a zdravotní rizika jeho nadměrného přívodu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo posoudit situaci přívodu soli/sodíku (Na) ve stravě evropské populace a diskutovat, jak se maso a masné výrobky na daném přívodu podílí. V tomto článku jsou dále uvedeny zdravotní aspekty a možné alternativy redukce nebo náhrady soli v těchto produktech. Vysoký přívod sodíku, který je v potravinách obecně reprezentován především chloridem sodným, je jedním z hlavních rizikových faktorů vzniku hypertenze vedoucí k ischemické chorobě srdeční, cévní mozkové příhodě a či onemocnění ledvin. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je denní přívod sodíku u Evropské populace 3 - 5 g, což převyšuje doporučenou denní dávku stanovenou Světovou zdravotnickou organizací (2,0 g Na / osoba / den) nebo EFSA (1,5 g Na /osoba / den).Hlavním zdrojem Na v potravě jsou zpracované potraviny (70 - 75%), kde jsou maso a masné výrobky jeho druhým největším zdrojem po obilovinách a jejich výrobcích. Mnoho národních a mezinárodních organizací si stanovily za cíl snížit množs
Název v anglickém jazyce
Meat and meat products as a source of sodium in human diet and health risks of its excessive intake
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to review the situation about salt/sodium (Na) intake in the European population diet and to discuss, how meat and meat products (MPs) are involved in this issue. The health aspects and possible alternatives of salt/Na reductionor replacement in MPs are mentioned in this paper. A high Na intake, in food generally represented by sodium chloride is among the major risk factors of hypertension resulting in coronary heart disease, stroke and renal disease. According to the European Food Safety Authority, the European population Na daily intake is 3-5 g which exceeds the recommended daily dose set by WHO (2,0 g Na/person/day) or EFSA (1,5 g Na/person/day). The main source of Na in the diet is from processed foods (70-75 %), wheremeat and MPs are the second major source of salt/Na after cereals and cereal products. Many national and international organizations have set up targets for salt/Na reduction consumed in usual diet. Also consumers demand healthier MPs wit
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
27-29
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—