The iodine and sodium content in selected meat products
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871109" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871109 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The iodine and sodium content in selected meat products
Popis výsledku v původním jazyce
Iodine deficiency is an intensively solved global public problem throughout the entire world. Even though a progress in controlling its deficiency has been made, this issue is still acute. The most widespread and the best strategy to ensure the requiredamount of iodine in the population is the salt fortification with potassium iodate. Despite its advantages - table salt is cheap and commonly consumed; it also brings some disadvantages. The European population sodium daily intake ranges between 3-5 g, where meat products represent about 26 % of this intake. Due to the risk of hypertension resulting in coronary heart disease, restriction of sodium intake is necessary. Food industry could play an important role in reducing sodium intake or on the other side eradicating iodine deficiency. Using iodinated salt in meat production is not mandatory in the Czech Republic; it depends on the produce's decision. The aim of this study was to observe selected type of meat products in the Czech mark
Název v anglickém jazyce
The iodine and sodium content in selected meat products
Popis výsledku anglicky
Iodine deficiency is an intensively solved global public problem throughout the entire world. Even though a progress in controlling its deficiency has been made, this issue is still acute. The most widespread and the best strategy to ensure the requiredamount of iodine in the population is the salt fortification with potassium iodate. Despite its advantages - table salt is cheap and commonly consumed; it also brings some disadvantages. The European population sodium daily intake ranges between 3-5 g, where meat products represent about 26 % of this intake. Due to the risk of hypertension resulting in coronary heart disease, restriction of sodium intake is necessary. Food industry could play an important role in reducing sodium intake or on the other side eradicating iodine deficiency. Using iodinated salt in meat production is not mandatory in the Czech Republic; it depends on the produce's decision. The aim of this study was to observe selected type of meat products in the Czech mark
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XIV. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-612-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
20-21
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
29. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—