Vývoj produkce, zahraničního obchodu a soběstačnosti komodity zelenina v České republice - II.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F13%3A%230000449" target="_blank" >RIV/00027251:_____/13:#0000449 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj produkce, zahraničního obchodu a soběstačnosti komodity zelenina v České republice - II.
Popis výsledku v původním jazyce
Plocha, na které se v roce 2012 zelenina v České republice pěstovala, byla historicky nejnižší. Sklizeň zeleniny se v roce 2012 podílela na produkci zeleniny zemí EU pouze 0,3 %. Samozásobení zeleninou z vlastní produkce stále klesá. Spotřeba zeleniny vČR má rostoucí trend a v roce 2012 se předpokládá, že výše spotřeby v ČR bude činit 83,5 kg/obyv./rok. Soběstačnost v zásobování čerstvou zeleninou i jejími jednotlivými druhy se stále snižuje. Naopak stoupající trend má dovoz zeleniny do ČR, reexport zeleniny z ČR a záporné saldo zahraničního obchodu. Zlepšit konkurenceschopnost sektoru se zeleninou ČR je možné pouze prostřednictvím organizací producentů ovoce a zeleniny.
Název v anglickém jazyce
Development of production, foreign trade and self-sufficiency in commodity vegetable in the Czech Republic - II
Popis výsledku anglicky
In the Czech republic in 2012, the area on which vegetables were growed was historically the narrowest. The share of vegetable crop in total EU vegetable production was only 0.3%. Self-supply of vegetables from own production has been decreasing. Consumption of vegetables in the CR is on an increasing trend and in 2012 it is assumed that the level of consumption will be 83.5 kg/person/year (184 lb/person/year). Self-sufficiency in supply of fresh vegetables and its various species has been also decreasing. On the other hand, there is an increasing trend in imports of vegetables to the CR, reexport of vegetables from the CR, and balance of trade. The competitiveness of Czech vegetable sector can be improved only by organizations of producers of fruits and vegetables.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
33-35
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—