Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technical efficiency of the food and drink industry and its determinants

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F21%3AN0000009" target="_blank" >RIV/00027251:_____/21:N0000009 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agriculturejournals.cz/web/agricecon.htm?type=article&id=93_2021-AGRICECON" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/web/agricecon.htm?type=article&id=93_2021-AGRICECON</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/93/2021-AGRICECON" target="_blank" >10.17221/93/2021-AGRICECON</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Technical efficiency of the food and drink industry and its determinants

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study focuses on evaluating the technical efficiency (TE) of food and drink companies in the Czech Republic and on finding its determinants. The analysis is based on the data of 597 firms and uses the stochastic frontier method. We have identified the key players in the market and the less effective groups of processors. Foreign-owned companies have a strong position because of a better economy, but the results showed that their efficiency is comparable with that of Czech-owned companies. The results helped confirm that the size of the company influences its TE. The lowest efficiency was observed in small companies. TE also differed among branches of the food industry. The highest efficiency was in the bakery and milk industries, and the lowest efficiency was in fruit and vegetable processing. Subsidised firms reached a significantly higher efficiency. With respect to economic results, there is still a need to improve competitiveness through investments.

  • Název v anglickém jazyce

    Technical efficiency of the food and drink industry and its determinants

  • Popis výsledku anglicky

    This study focuses on evaluating the technical efficiency (TE) of food and drink companies in the Czech Republic and on finding its determinants. The analysis is based on the data of 597 firms and uses the stochastic frontier method. We have identified the key players in the market and the less effective groups of processors. Foreign-owned companies have a strong position because of a better economy, but the results showed that their efficiency is comparable with that of Czech-owned companies. The results helped confirm that the size of the company influences its TE. The lowest efficiency was observed in small companies. TE also differed among branches of the food industry. The highest efficiency was in the bakery and milk industries, and the lowest efficiency was in fruit and vegetable processing. Subsidised firms reached a significantly higher efficiency. With respect to economic results, there is still a need to improve competitiveness through investments.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50200 - Economics and Business

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Agricultural Economics

  • ISSN

    0139-570X

  • e-ISSN

    1805-9295

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    409–422

  • Kód UT WoS článku

    000711841100003

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85121789510