Estimation of Technical Efficiency of Food Processing Firms in the Czech Republic over the crisis period
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F14%3A64552" target="_blank" >RIV/60460709:41110/14:64552 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Estimation of Technical Efficiency of Food Processing Firms in the Czech Republic over the crisis period
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this paper is to estimate technical efficiency of food processing firms in the Czech Republic based on panel data from years 2005?2011 and find out whether crisis, started at the year 2008, had significant impact on technical efficiency. Taking into account the fact, that firm heterogeneity can influence estimation results, we used ?True? random effects model without as well as with heteroscedasticity assumption. For empirical study unbalanced panel data set contained 3,889 observations of 839 food processing Czech companies was used. The data set represents 9 branches of food processing industry, 14 regions of the Czech Republic. Using stochastic frontier analysis and z-test we verified that in most cases variables (capital, labour, material and dummy-variable for testing differences in efficiency through the crisis period) have statistically significant impact on the firms? output.
Název v anglickém jazyce
Estimation of Technical Efficiency of Food Processing Firms in the Czech Republic over the crisis period
Popis výsledku anglicky
The aim of this paper is to estimate technical efficiency of food processing firms in the Czech Republic based on panel data from years 2005?2011 and find out whether crisis, started at the year 2008, had significant impact on technical efficiency. Taking into account the fact, that firm heterogeneity can influence estimation results, we used ?True? random effects model without as well as with heteroscedasticity assumption. For empirical study unbalanced panel data set contained 3,889 observations of 839 food processing Czech companies was used. The data set represents 9 branches of food processing industry, 14 regions of the Czech Republic. Using stochastic frontier analysis and z-test we verified that in most cases variables (capital, labour, material and dummy-variable for testing differences in efficiency through the crisis period) have statistically significant impact on the firms? output.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
32nd International Conference on Mathematical Methods in Economics 2014
ISBN
978-80-244-4209-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
867-872
Název nakladatele
Palacký University, Olomouc
Místo vydání
Olomouc
Místo konání akce
Olomouc
Datum konání akce
10. 9. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—