Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Estimation of Technical Efficiency of Food Processing Firms in the Czech Republic over the crisis period

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F14%3A64552" target="_blank" >RIV/60460709:41110/14:64552 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Estimation of Technical Efficiency of Food Processing Firms in the Czech Republic over the crisis period

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this paper is to estimate technical efficiency of food processing firms in the Czech Republic based on panel data from years 2005?2011 and find out whether crisis, started at the year 2008, had significant impact on technical efficiency. Taking into account the fact, that firm heterogeneity can influence estimation results, we used ?True? random effects model without as well as with heteroscedasticity assumption. For empirical study unbalanced panel data set contained 3,889 observations of 839 food processing Czech companies was used. The data set represents 9 branches of food processing industry, 14 regions of the Czech Republic. Using stochastic frontier analysis and z-test we verified that in most cases variables (capital, labour, material and dummy-variable for testing differences in efficiency through the crisis period) have statistically significant impact on the firms? output.

  • Název v anglickém jazyce

    Estimation of Technical Efficiency of Food Processing Firms in the Czech Republic over the crisis period

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this paper is to estimate technical efficiency of food processing firms in the Czech Republic based on panel data from years 2005?2011 and find out whether crisis, started at the year 2008, had significant impact on technical efficiency. Taking into account the fact, that firm heterogeneity can influence estimation results, we used ?True? random effects model without as well as with heteroscedasticity assumption. For empirical study unbalanced panel data set contained 3,889 observations of 839 food processing Czech companies was used. The data set represents 9 branches of food processing industry, 14 regions of the Czech Republic. Using stochastic frontier analysis and z-test we verified that in most cases variables (capital, labour, material and dummy-variable for testing differences in efficiency through the crisis period) have statistically significant impact on the firms? output.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GA - Zemědělská ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    32nd International Conference on Mathematical Methods in Economics 2014

  • ISBN

    978-80-244-4209-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    867-872

  • Název nakladatele

    Palacký University, Olomouc

  • Místo vydání

    Olomouc

  • Místo konání akce

    Olomouc

  • Datum konání akce

    10. 9. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku