Přírodní polymery v magistraliter přípravě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064190%3A_____%2F15%3AN0000002" target="_blank" >RIV/00064190:_____/15:N0000002 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přírodní polymery v magistraliter přípravě
Popis výsledku v původním jazyce
Článek volně navazuje na příspěvek o derivátech celulosy (1) a pojednává o dalších látkách používaných pro zvyšování viskozity roztoků, stabilizaci suspenzí, emulzí a tvorbu gelů. Některé z nich jsou tradičními pomocnými látkami při magistraliter přípravě (např. agar, tragant, želatina). Jiné se používají běžně v potravinářství, kosmetických přípravcích, ve farmacii v tabletách a systémech s řízených uvolňováním léčiv, ale v individuální přípravě léků jsou používány zřídka (např. xanthanová klovatina, směs mikrokrystalické celulosy a karmelosy sodné soli). V lékárenské praxi se lze setkat s gely k aplikaci na sliznici dutiny ústní obsahující antibiotika nebo lokální anestetika. Bylo zjištěno, že doba rozpadu těchto gelů je významně ovlivněna typem a koncentrací polymeru a použitého chuťového korigencia. Některé formulace nejsou vhodné z hlediska compliance pacienta ani z hlediska terapeutického.
Název v anglickém jazyce
Natural polymers in extemporaneous prescription
Popis výsledku anglicky
The paper continues the contribution of cellulose derivatives (1) and deals with other substances used for viscosity of solutions increasing, stabilization of suspensions and emulsions, and gels forming. Some of these are traditional excipients in the extemporaneous preparation (for example agar, tragacanth, and gelatin), other are used conventionally in food industry, cosmetics, in pharmacy as excipients in tablets and controlled release but rarely in the extemporaneous preparation (for example xanthan gum, mixture of microcrystalline cellulose and carmellose sodium). Gels for application to the oral mucosa containing antibiotics or local anaesthetics are prescribed in the pharmaceutical practice. It was found that the dissolution time of these gels is significantly influenced by the type and concentration of polymer and flavouring agents used. Some formulations are not appropriate in terms of patient compliance and also therapeutic effect. Starch, pregelatinised, Xanthan gum, Tragacanth.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FR - Farmakologie a lékárnická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Praktické lékárenství
ISSN
1801-2434
e-ISSN
—
Svazek periodika
11
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
175-179
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—