Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přírodní polymery v magistraliter přípravě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064190%3A_____%2F15%3AN0000002" target="_blank" >RIV/00064190:_____/15:N0000002 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přírodní polymery v magistraliter přípravě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek volně navazuje na příspěvek o derivátech celulosy (1) a pojednává o dalších látkách používaných pro zvyšování viskozity roztoků, stabilizaci suspenzí, emulzí a tvorbu gelů. Některé z nich jsou tradičními pomocnými látkami při magistraliter přípravě (např. agar, tragant, želatina). Jiné se používají běžně v potravinářství, kosmetických přípravcích, ve farmacii v tabletách a systémech s řízených uvolňováním léčiv, ale v individuální přípravě léků jsou používány zřídka (např. xanthanová klovatina, směs mikrokrystalické celulosy a karmelosy sodné soli). V lékárenské praxi se lze setkat s gely k aplikaci na sliznici dutiny ústní obsahující antibiotika nebo lokální anestetika. Bylo zjištěno, že doba rozpadu těchto gelů je významně ovlivněna typem a koncentrací polymeru a použitého chuťového korigencia. Některé formulace nejsou vhodné z hlediska compliance pacienta ani z hlediska terapeutického.

  • Název v anglickém jazyce

    Natural polymers in extemporaneous prescription

  • Popis výsledku anglicky

    The paper continues the contribution of cellulose derivatives (1) and deals with other substances used for viscosity of solutions increasing, stabilization of suspensions and emulsions, and gels forming. Some of these are traditional excipients in the extemporaneous preparation (for example agar, tragacanth, and gelatin), other are used conventionally in food industry, cosmetics, in pharmacy as excipients in tablets and controlled release but rarely in the extemporaneous preparation (for example xanthan gum, mixture of microcrystalline cellulose and carmellose sodium). Gels for application to the oral mucosa containing antibiotics or local anaesthetics are prescribed in the pharmaceutical practice. It was found that the dissolution time of these gels is significantly influenced by the type and concentration of polymer and flavouring agents used. Some formulations are not appropriate in terms of patient compliance and also therapeutic effect. Starch, pregelatinised, Xanthan gum, Tragacanth.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FR - Farmakologie a lékárnická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Praktické lékárenství

  • ISSN

    1801-2434

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    175-179

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus