Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití cíleného barvení PAS Calleja pro mikroskopickou detekci vybraných hydrokoloidů v modelových masných výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875672" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875672 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití cíleného barvení PAS Calleja pro mikroskopickou detekci vybraných hydrokoloidů v modelových masných výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Struktura, složení a kvalita je velmi důležitá při výrobě masných výrobků. Z tohoto důvodu je v masné výrobě používáno množství přídatných látek, které mají pozitivní vliv na vlastnosti masných výrobků. Cílem této práce bylo ověření vhodnost cíleného barvení PAS Calleja pro detekci vybraných hydrokoloidů v modelových masných výrobcích. Byly analyzovány modelové masné výrobky s 1% přídavkem vybraného hydrokoloidu (karagenan, bramborový škrob, rostlinné gumy, xanthan a alginát sodný). U modelových masných výrobků s přídavkem karagenanů a bramborového škrobu bylo barvení PAS Calleja prokázáno jako vhodné, kdy se daný přídavek barvil velmi výraznou fialovo-růžovou barvou. U vzorků obsahujících xanthanovou gumu, tragantovou gumu a alginát sodný bylo dosaženo horšího barevného efektu, což bylo nejspíš způsobeno obsahem uronových kyselin, které způsobí, že se během barvení nevytvoří aldehydy, které by reagovaly se Schiffovým reagens.

  • Název v anglickém jazyce

    PAS Calleja usage for microscopical detection of some hydrocolloid in model samples of meat products

  • Popis výsledku anglicky

    Structure, composition and quality is very important for production of meat products. For this reason a lot of additives with positive effect for meat products are used in meat production. The aim of this work was verificate usage of special staining - PAS Calleja for detection of some hydrocolloids in model samples of meat products. Model samples of meat product were treated with 1% addition of selected hydrocolloids (carrageenan, potato starch, xanthan gum, sodium alginate and plant gums ? tragacanth gum and guar gum). PAS Calleja staining is suitable for model samples with addition of carrageenan and potato starch when the addition is stained very intensive violet-pink color. The samples with tragacanthgum, xanthan gum and sodium alginate have less intesively color effect. The uronic acids are probably the reason for less intensively colouring. Aldehydes can not creat because of uronic acids so they can not react with Schiff reagent.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    15-21

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus