Využití cíleného barvení PAS Calleja pro mikroskopickou detekci vybraných hydrokoloidů v modelových masných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875672" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875672 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití cíleného barvení PAS Calleja pro mikroskopickou detekci vybraných hydrokoloidů v modelových masných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Struktura, složení a kvalita je velmi důležitá při výrobě masných výrobků. Z tohoto důvodu je v masné výrobě používáno množství přídatných látek, které mají pozitivní vliv na vlastnosti masných výrobků. Cílem této práce bylo ověření vhodnost cíleného barvení PAS Calleja pro detekci vybraných hydrokoloidů v modelových masných výrobcích. Byly analyzovány modelové masné výrobky s 1% přídavkem vybraného hydrokoloidu (karagenan, bramborový škrob, rostlinné gumy, xanthan a alginát sodný). U modelových masných výrobků s přídavkem karagenanů a bramborového škrobu bylo barvení PAS Calleja prokázáno jako vhodné, kdy se daný přídavek barvil velmi výraznou fialovo-růžovou barvou. U vzorků obsahujících xanthanovou gumu, tragantovou gumu a alginát sodný bylo dosaženo horšího barevného efektu, což bylo nejspíš způsobeno obsahem uronových kyselin, které způsobí, že se během barvení nevytvoří aldehydy, které by reagovaly se Schiffovým reagens.
Název v anglickém jazyce
PAS Calleja usage for microscopical detection of some hydrocolloid in model samples of meat products
Popis výsledku anglicky
Structure, composition and quality is very important for production of meat products. For this reason a lot of additives with positive effect for meat products are used in meat production. The aim of this work was verificate usage of special staining - PAS Calleja for detection of some hydrocolloids in model samples of meat products. Model samples of meat product were treated with 1% addition of selected hydrocolloids (carrageenan, potato starch, xanthan gum, sodium alginate and plant gums ? tragacanth gum and guar gum). PAS Calleja staining is suitable for model samples with addition of carrageenan and potato starch when the addition is stained very intensive violet-pink color. The samples with tragacanthgum, xanthan gum and sodium alginate have less intesively color effect. The uronic acids are probably the reason for less intensively colouring. Aldehydes can not creat because of uronic acids so they can not react with Schiff reagent.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
15-21
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—