Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The use of special PAS Calleja staining for the microscopic detection of selected hydrocolloids in model meat products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43876430" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43876430 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The use of special PAS Calleja staining for the microscopic detection of selected hydrocolloids in model meat products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Structure, composition and quality are extremely important in the production of meat products, for which reason many additives that have a positive effect on the properties of meat products are used in meat production. The aim of this work was to verify the suitability of special PAS Calleja staining for the detection of selected hydrocolloids in model meat products. Model meat products with a 1% addition of a selected hydrocolloid (carrageenans, potato starch, plant gums, xanthan and sodium alginate) were analysed. PAS Calleja staining was shown to be suitable for model meat products with added carrageenans and potato starch, with the given additive being stained an extremely intense purple-pink colour. A poorer colour effect was achieved in samples containing xanthan gum, gum tragacanth and sodium alginate, probably caused by the uronic acid content which results in aldehydes, which would react with Schiff?s reagent, not being formed during staining.

  • Název v anglickém jazyce

    The use of special PAS Calleja staining for the microscopic detection of selected hydrocolloids in model meat products

  • Popis výsledku anglicky

    Structure, composition and quality are extremely important in the production of meat products, for which reason many additives that have a positive effect on the properties of meat products are used in meat production. The aim of this work was to verify the suitability of special PAS Calleja staining for the detection of selected hydrocolloids in model meat products. Model meat products with a 1% addition of a selected hydrocolloid (carrageenans, potato starch, plant gums, xanthan and sodium alginate) were analysed. PAS Calleja staining was shown to be suitable for model meat products with added carrageenans and potato starch, with the given additive being stained an extremely intense purple-pink colour. A poorer colour effect was achieved in samples containing xanthan gum, gum tragacanth and sodium alginate, probably caused by the uronic acid content which results in aldehydes, which would react with Schiff?s reagent, not being formed during staining.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso International

  • ISSN

    1805-5281

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    6

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    123-128

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus