Histochemický průkaz karagenanů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875738" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875738 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Histochemický průkaz karagenanů
Popis výsledku v původním jazyce
Karagenany jsou v potravinářství používány jako aditiva, které slouží jako zahušťující, gelotvorné a stabilizační látky a také jako pojiva. Detekce karagenanů je možná mikroskopickými, chemickými metodami a také separačními technikami. Cílem práce bylo porovnání různých barvících postupů a jejich využitelnost pro průkaz karagenanu v modelových výrobcích. Pro barvení mikroskopických preparátů vzorků karagenanů bylo použito barvení Hematoxylin-eosin, barvení methylenovou a toluidinovou modří, barvení PAS a PAS-Calleja. Nejsnáze rozpoznatelná struktury karagenanů byly po obarvení metodou PAS-Calleja, proto bylo toto barvení vybráno jako nejvhodnější a následně bylo použito ve druhé části experimentu, kde byla testována mez detekce karagenanů v modelových vzorcích připravených z mletého vepřového masa a karagenanu. Při vyšetřování dostatečného množství řezů byly karagenany prokázány v modelových vzorcích s přídavkem 0,1 % karagenanů.
Název v anglickém jazyce
Histochemical Detection of Carrageenans
Popis výsledku anglicky
Carrageenans are used in the food industry as additives which are used as thickening, gelling and stabilizing agents and as binders. Detection of carrageenans may be undertaken by microscopic, chemical and separation techniques. The aim of these work was comparing different staining procedures and their usability for carrageenan detection in model meat products. Hematoxylin-Eosin, methylene and toluidine blue staining, PAS staining, and PAS-Calleja staining were used to stain the microscopic slide of native carrageenan. The most easily recognizable carrageenan structures was by PAS-Calleja staining. Therefore this staining chosen as appropriate and then was used in the second part of the experiment. Wherein the limit of detection was tested in the carrageenan model samples (minced pork meat and carrageenan addition). When investigating a sufficient amount of sections, the carrageenans were detected in 0.1% carrageenan addition.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
56-59
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—