Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Histochemický průkaz karagenanů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875738" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875738 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Histochemický průkaz karagenanů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Karagenany jsou v potravinářství používány jako aditiva, které slouží jako zahušťující, gelotvorné a stabilizační látky a také jako pojiva. Detekce karagenanů je možná mikroskopickými, chemickými metodami a také separačními technikami. Cílem práce bylo porovnání různých barvících postupů a jejich využitelnost pro průkaz karagenanu v modelových výrobcích. Pro barvení mikroskopických preparátů vzorků karagenanů bylo použito barvení Hematoxylin-eosin, barvení methylenovou a toluidinovou modří, barvení PAS a PAS-Calleja. Nejsnáze rozpoznatelná struktury karagenanů byly po obarvení metodou PAS-Calleja, proto bylo toto barvení vybráno jako nejvhodnější a následně bylo použito ve druhé části experimentu, kde byla testována mez detekce karagenanů v modelových vzorcích připravených z mletého vepřového masa a karagenanu. Při vyšetřování dostatečného množství řezů byly karagenany prokázány v modelových vzorcích s přídavkem 0,1 % karagenanů.

  • Název v anglickém jazyce

    Histochemical Detection of Carrageenans

  • Popis výsledku anglicky

    Carrageenans are used in the food industry as additives which are used as thickening, gelling and stabilizing agents and as binders. Detection of carrageenans may be undertaken by microscopic, chemical and separation techniques. The aim of these work was comparing different staining procedures and their usability for carrageenan detection in model meat products. Hematoxylin-Eosin, methylene and toluidine blue staining, PAS staining, and PAS-Calleja staining were used to stain the microscopic slide of native carrageenan. The most easily recognizable carrageenan structures was by PAS-Calleja staining. Therefore this staining chosen as appropriate and then was used in the second part of the experiment. Wherein the limit of detection was tested in the carrageenan model samples (minced pork meat and carrageenan addition). When investigating a sufficient amount of sections, the carrageenans were detected in 0.1% carrageenan addition.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    56-59

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus