Histochemický průkaz karagenanů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875740" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875740 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Histochemický průkaz karagenanů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo porovnání různých barvících metod a jejich využitelnost pro průkaz karagenanu v modelových výrobcích. Pro barvení mikroskopických preparátů vzorků karagenanů bylo použito barvení Hematoxylin-eosin, barvení methylenovou a toluidinovou modří, barvení PAS a PAS-Calleja. Jako nejvhodnější metoda barvení karagenanů byla vybrána metoda PAS-Calleja. Následně bylo použito toto barvení u modelových vzorků připravených z mletého vepřového masa a karagenanu v koncentracích: 0,01%, 0,1%, 2,5%, 5,0%. Při vyšetřování dostatečného množství řezů byly karagenany prokázány v modelových vzorcích s přídavkem 0,1 % karagenanů.
Název v anglickém jazyce
Histochemical Detection of Carrageenans
Popis výsledku anglicky
The study was focused on finding the suitably staining methods for carrageenans and then its using for model samples testing. As the staining methods were used: Hematoxylin-eosin, methylene blue, toluidine blue, PAS, PAS-Calleja. As the most appropriate staining method for carrageenans has been selected PAS-Calleja method. PAS-Calleja staining method was then used for staining sample model. Model sample was minced pork with addition of carrageenan in concentrations: 0.01 %, 0.1 %, 2.5 %, 5.0 %. Detection limit of carrageenan PAS-Caleja staining method was determinated 2,5% addition.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kontrola potravín (Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie)
ISBN
978-80-552-1649-2
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
215-218
Název nakladatele
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
30. 3. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—