Karagenany v masném průmyslu - detekce pomocí mikroskopických metod
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873005" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873005 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Karagenany v masném průmyslu - detekce pomocí mikroskopických metod
Popis výsledku v původním jazyce
Karagenany jsou v masném průmyslu využívány zejména jako stabilizátory a pojiva a patří do skupiny aditivních látek s označením E 407. V této práci byly analyzovány tři druhy potravinářských karagenanů (kappa-kappa, lambda-lambda, ióta-iota) pomocí světelné a elektronové mikroskopie. Jednotlivé druhy karagenanů byly analyzované ve formě sypkého prášku. Vzorky určené k analýze ve světelném mikroskopu byly obarveny barvivy Lugol-Calleja, Taulidinová modř, PAS-Calleja. Na základě intenzity zbarvení a velikosti obarvené plochy jednotlivých fragmentů karagenanů bylo vyhodnoceno barvení PAS-Calleja jako nejvhodnější k detekci kappa-, lambda-, ióta-karagenanu. Obrázky ze skenovacího elektronového mikroskopu poukazují na morfologické rozdíly ve struktuře meziióta-karagenany a kappa-, lambda-karagenany. Současně byly pod světelným mikroskopem vyšetřeny dušené šunky s přídavkem 1 % kappa-, lambda- a ióta- karagenanu. Při tomto vyšetření byly zjištěny rozdíly v lokalizaci či prostorovém uspořádá
Název v anglickém jazyce
Carrageenans in Meat Industry - Detection Using Microscopic Methods
Popis výsledku anglicky
Carrageenans are used in the meat industry, especially as stabilizers and binders and belong to the group of additives with the code E 407. In this research three types of food carrageenans (kappa-kappa, lambda lambda-, ióta-iota) were analyzed using light and electron microscopy. Individual types of carrageenans were analyzed in the form of loose powder. Samples of carrageenans for light microscopy were stained by Lugol-Calleja, Toluidine blue and PAS-Calleja. Based on the intensity of the color and size of stained areas of individual fragments of carrageenans PAS-Calleja were evaluated like the most suitable to detect kappa-, lambda-, ióta-carrageenan. Images obtained from the scanning electron microscope indicate the morphological differences in thestructure between ióta-carrageenans and kappa-, lambda-carrageenans. Simultaneously cooked hams with addition of 1% kappa-, lambda- and ióta- carrageenan were examined using the light microscope. In this investigation, differences in the
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
49-53
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—