Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Karagenany v masném průmyslu - detekce pomocí mikroskopických metod

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873005" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873005 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Karagenany v masném průmyslu - detekce pomocí mikroskopických metod

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Karagenany jsou v masném průmyslu využívány zejména jako stabilizátory a pojiva a patří do skupiny aditivních látek s označením E 407. V této práci byly analyzovány tři druhy potravinářských karagenanů (kappa-kappa, lambda-lambda, ióta-iota) pomocí světelné a elektronové mikroskopie. Jednotlivé druhy karagenanů byly analyzované ve formě sypkého prášku. Vzorky určené k analýze ve světelném mikroskopu byly obarveny barvivy Lugol-Calleja, Taulidinová modř, PAS-Calleja. Na základě intenzity zbarvení a velikosti obarvené plochy jednotlivých fragmentů karagenanů bylo vyhodnoceno barvení PAS-Calleja jako nejvhodnější k detekci kappa-, lambda-, ióta-karagenanu. Obrázky ze skenovacího elektronového mikroskopu poukazují na morfologické rozdíly ve struktuře meziióta-karagenany a kappa-, lambda-karagenany. Současně byly pod světelným mikroskopem vyšetřeny dušené šunky s přídavkem 1 % kappa-, lambda- a ióta- karagenanu. Při tomto vyšetření byly zjištěny rozdíly v lokalizaci či prostorovém uspořádá

  • Název v anglickém jazyce

    Carrageenans in Meat Industry - Detection Using Microscopic Methods

  • Popis výsledku anglicky

    Carrageenans are used in the meat industry, especially as stabilizers and binders and belong to the group of additives with the code E 407. In this research three types of food carrageenans (kappa-kappa, lambda lambda-, ióta-iota) were analyzed using light and electron microscopy. Individual types of carrageenans were analyzed in the form of loose powder. Samples of carrageenans for light microscopy were stained by Lugol-Calleja, Toluidine blue and PAS-Calleja. Based on the intensity of the color and size of stained areas of individual fragments of carrageenans PAS-Calleja were evaluated like the most suitable to detect kappa-, lambda-, ióta-carrageenan. Images obtained from the scanning electron microscope indicate the morphological differences in thestructure between ióta-carrageenans and kappa-, lambda-carrageenans. Simultaneously cooked hams with addition of 1% kappa-, lambda- and ióta- carrageenan were examined using the light microscope. In this investigation, differences in the

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    49-53

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus