Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výživové zvyklosti českých školních dětí. 1. část,. Výběr potravin a vitaminy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064203%3A_____%2F12%3A8464" target="_blank" >RIV/00064203:_____/12:8464 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/vyzivove-zvyklosti-ceskych-skolnich-deti-1-cast-vyber-potravin-a-vitaminy.html" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/vyzivove-zvyklosti-ceskych-skolnich-deti-1-cast-vyber-potravin-a-vitaminy.html</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výživové zvyklosti českých školních dětí. 1. část,. Výběr potravin a vitaminy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nutriční zvyklosti dětí se promítají do metabolických procesů organismu. Menší obliba některých potravin, neníli jinak kompenzována, může vést k nedostatečnému příjmu některých složek výživy. Prezentovaná studie vychází z hodnocení pěti celodenních jídelníčků (konzumovaných potravin) 1500 mladších a starších školních dětí z Prahy, Brna a Plzně. Děti ve většině případů odmítají rybí maso, luštěniny a celozrnné pečivo. V této části studie jsme se zaměřili na příjem vitaminů, hodnocených z údajů konzumované potravy. Zjistili jsme, že průměrný příjem kyseliny listové dosahoval u starších školních dětí pouze 74% denní doporučené dávky (DDD) a 10% dětí mělo příjem kyseliny listové dokonce nižší než 35,6%. Rovněž nízké byly hodnoty příjmu vitaminu D, u mladších školních dětí 62,8%, u starších školních dětí 55,1% DDD. 10% starších školních dětí mělo příjem vitaminu E nižší než 58%. Ostatními hodnocenými vitaminy ze skupiny B a vitaminem C byt organismus dětí dostatečně zásoben. Daná zjištění m

  • Název v anglickém jazyce

    Nutrition habits of Czech scholars. The food choice and vitamins

  • Popis výsledku anglicky

    Nutritional habits of children are reflected in the metabolic processes of the organism. Smaller popularity of certain foods, if not otherwise compensated, can lead to inadequate intake of some nutritional components. The present study is based on the evaluation of the five day menu 1500 younger and older school children from Prague, Brno and Plzen. Children in most cases refuse eat fish, legumes and whole grain bakery products. In this part of the study, we focused on the of vitamins, analyzed data from consumed food. We found that the average intake of folic acid reached in older school children only 74 % of the recommended daily allowances (RDA) and 10% of children had an income of folic acid even lower than 35,6%. They also have low intake of vitamin D in younger school children 62,8%, in older school children 55,1 % RDA. 10% of school aged children received vitamin E in less than 58 %. The other evaluated from group B vitamins and vitamin C, the organism has been sufficiently stoc

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    58-60

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus