Výživové zvyklosti českých školních dětí. 1. část,. Výběr potravin a vitaminy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064203%3A_____%2F12%3A8464" target="_blank" >RIV/00064203:_____/12:8464 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/vyzivove-zvyklosti-ceskych-skolnich-deti-1-cast-vyber-potravin-a-vitaminy.html" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/vyzivove-zvyklosti-ceskych-skolnich-deti-1-cast-vyber-potravin-a-vitaminy.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výživové zvyklosti českých školních dětí. 1. část,. Výběr potravin a vitaminy
Popis výsledku v původním jazyce
Nutriční zvyklosti dětí se promítají do metabolických procesů organismu. Menší obliba některých potravin, neníli jinak kompenzována, může vést k nedostatečnému příjmu některých složek výživy. Prezentovaná studie vychází z hodnocení pěti celodenních jídelníčků (konzumovaných potravin) 1500 mladších a starších školních dětí z Prahy, Brna a Plzně. Děti ve většině případů odmítají rybí maso, luštěniny a celozrnné pečivo. V této části studie jsme se zaměřili na příjem vitaminů, hodnocených z údajů konzumované potravy. Zjistili jsme, že průměrný příjem kyseliny listové dosahoval u starších školních dětí pouze 74% denní doporučené dávky (DDD) a 10% dětí mělo příjem kyseliny listové dokonce nižší než 35,6%. Rovněž nízké byly hodnoty příjmu vitaminu D, u mladších školních dětí 62,8%, u starších školních dětí 55,1% DDD. 10% starších školních dětí mělo příjem vitaminu E nižší než 58%. Ostatními hodnocenými vitaminy ze skupiny B a vitaminem C byt organismus dětí dostatečně zásoben. Daná zjištění m
Název v anglickém jazyce
Nutrition habits of Czech scholars. The food choice and vitamins
Popis výsledku anglicky
Nutritional habits of children are reflected in the metabolic processes of the organism. Smaller popularity of certain foods, if not otherwise compensated, can lead to inadequate intake of some nutritional components. The present study is based on the evaluation of the five day menu 1500 younger and older school children from Prague, Brno and Plzen. Children in most cases refuse eat fish, legumes and whole grain bakery products. In this part of the study, we focused on the of vitamins, analyzed data from consumed food. We found that the average intake of folic acid reached in older school children only 74 % of the recommended daily allowances (RDA) and 10% of children had an income of folic acid even lower than 35,6%. They also have low intake of vitamin D in younger school children 62,8%, in older school children 55,1 % RDA. 10% of school aged children received vitamin E in less than 58 %. The other evaluated from group B vitamins and vitamin C, the organism has been sufficiently stoc
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
58-60
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—