Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of a Vegan Diet on Alzheimer's Disease

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064203%3A_____%2F22%3A10451369" target="_blank" >RIV/00064203:_____/22:10451369 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11130/22:10451369 RIV/00159816:_____/22:00077714

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=3HJugpS5l9" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=3HJugpS5l9</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/ijms232314924" target="_blank" >10.3390/ijms232314924</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of a Vegan Diet on Alzheimer's Disease

  • Popis výsledku v původním jazyce

    There is evidence indicating that a vegan diet could be beneficial in the prevention of neurodegenerative disorders, including Alzheimer&apos;s disease (AD). The purpose of this review is to summarize the current knowledge on the positive and negative aspects of a vegan diet regarding the risk of AD. Regarding AD prevention, a vegan diet includes low levels of saturated fats and cholesterol, contributing to a healthy blood lipid profile. Furthermore, it is rich in phytonutrients, such as vitamins, antioxidants, and dietary fiber, that may help prevent cognitive decline. Moreover, a vegan diet contributes to the assumption of quercetin, a natural inhibitor of monoamine oxidase (MAO), which can contribute to maintaining mental health and reducing AD risk. Nonetheless, the data available do not allow an assessment of whether strict veganism is beneficial for AD prevention compared with vegetarianism or other diets. A vegan diet lacks specific vitamins and micronutrients and may result in nutritional deficiencies. Vegans not supplementing micronutrients are more prone to vitamin B12, vitamin D, and DHA deficiencies, which have been linked to AD. Thus, an evaluation of the net effect of a vegan diet on AD prevention and/or progression should be ascertained by taking into account all the positive and negative effects described here.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of a Vegan Diet on Alzheimer's Disease

  • Popis výsledku anglicky

    There is evidence indicating that a vegan diet could be beneficial in the prevention of neurodegenerative disorders, including Alzheimer&apos;s disease (AD). The purpose of this review is to summarize the current knowledge on the positive and negative aspects of a vegan diet regarding the risk of AD. Regarding AD prevention, a vegan diet includes low levels of saturated fats and cholesterol, contributing to a healthy blood lipid profile. Furthermore, it is rich in phytonutrients, such as vitamins, antioxidants, and dietary fiber, that may help prevent cognitive decline. Moreover, a vegan diet contributes to the assumption of quercetin, a natural inhibitor of monoamine oxidase (MAO), which can contribute to maintaining mental health and reducing AD risk. Nonetheless, the data available do not allow an assessment of whether strict veganism is beneficial for AD prevention compared with vegetarianism or other diets. A vegan diet lacks specific vitamins and micronutrients and may result in nutritional deficiencies. Vegans not supplementing micronutrients are more prone to vitamin B12, vitamin D, and DHA deficiencies, which have been linked to AD. Thus, an evaluation of the net effect of a vegan diet on AD prevention and/or progression should be ascertained by taking into account all the positive and negative effects described here.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30103 - Neurosciences (including psychophysiology)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LX22NPO5107" target="_blank" >LX22NPO5107: Národní ústav pro neurologický výzkum</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Molecular Sciences [online]

  • ISSN

    1422-0067

  • e-ISSN

    1422-0067

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    23

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    18

  • Strana od-do

    14924

  • Kód UT WoS článku

    000897432200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85143841907