Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zdravotní konsekvence veganské stravy u dětí a dospívajících

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11120%2F20%3A43921049" target="_blank" >RIV/00216208:11120/20:43921049 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.tigis.cz/images/stories/DMEV/2020/DMEV_4_2020/DMEV_mailing_4_2020_svetnicka.pdf" target="_blank" >http://www.tigis.cz/images/stories/DMEV/2020/DMEV_4_2020/DMEV_mailing_4_2020_svetnicka.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zdravotní konsekvence veganské stravy u dětí a dospívajících

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Popularita alternativních výživových směrů, mezi které patří i veganství, v 21. století značně roste. Mezi důvody omezení spotřeby živočišných produktů patří dle průzkumů především etická otázka a snaha o environmentálně udržitelný způsob života. Změna jídelníčku s vyloučením živočišných složek je také laiky i některými odborníky považována u dospělých za vhodný preventivní prostředek ke snížení výskytu některých civilizačních onemocnění. Tento trend začíná v dnešní době častěji zasahovat i do populace pediatrické. Vyloučení všech živočišných složek potravy však může přinášet významná rizika – především nedostatek určitých mikro- a makronutrientů. Mezi rizikové mikronutrienty patří především vitamin B12, vitamin D, jód, zinek, vápník, železo a n-3 mastné kyseliny. V případě makronutrientů je rizikem nedostatečný přívod bílkovin a energie. Doporučené postupy, které se týkají veganské stravy v dětském věku, se diametrálně liší. Pracovní skupiny pro výživu ve Francii a Německu nedoporučují veganskou stravu u dětí a dospívajících pro možné výše zmíněné nutriční deficity. Na druhé straně stojí Itálie a Spojené státy americké, jejichž doporučené postupy považují pestrou a vyváženou veganskou stravu za adekvátní alternativu k té konvenční za předpokladu pravidelné suplementace.

  • Název v anglickém jazyce

    Health consequences of vegan diet in children and adolescents

  • Popis výsledku anglicky

    The popularity of alternative nutritional trends, including veganism, has grown considerably in the 21st century. According to surveys, the reasons for reducing the consumption of animal products include, in particular, ethical issues and the pursuit of an environmentally sustainable lifestyle. Changing the diet with the exclusion of animal sources is also considered by general public and some experts as a suitable preventive measure to reduce the incidence of lifestyle diseases in adults. The trend these days begins to affect pediatric population more often. However, the exclusion of all animal sources carries significant risks - especially in the lack of certain micro- and macronutrients. Risk micronutrients include vitamin B12, vitamin D, iodine, zinc, calcium, iron and n-3 fatty acids. Regarding macronutrients, insufficient protein and energy intake may be significant. The national guidelines in vegan diet in childhood differ dramatically. The Working Groups on Nutrition in France and Germany do not recommend vegan diets in children and adolescents because of the possible nutritional deficits mentioned above. On the other hand, Italy and the United States guidelines consider a varied and balanced vegan diet to be an adequate alternative to the conventional diet if regular supplementation is provided.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa

  • ISSN

    1211-9326

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    166-173

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85105815054