Zvykosloví pastevců na Moravském Valašsku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00098604%3A_____%2F19%3AN0000010" target="_blank" >RIV/00098604:_____/19:N0000010 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zvykosloví pastevců na Moravském Valašsku
Popis výsledku v původním jazyce
Kopcovitý charakter moravského Valašska nabízí příznivé podmínky pro extenzivní chov, tj. chov horského skotu se sezónním pohybem mezi letními pastvinami a zimním ustájením. Na úpatí hor byly chovány krávy; na výše položených horských pastvinách byly paseny ovce a kozy. Rozmach chovu horských ovcí v 17. a 18. století ovlivnil jak způsoby hospodaření, tak sociální a duchovní kulturu místních obyvatel i v následujících stoletích. Základy těmto tradicím pravděpodobně položila valašská kolonizace ovlivněná zvyky z mnoha karpatských oblastí. Na horských hospodářstvích se zvyky typické pro celé Karpaty prolínaly se staršími prvky domácího chovu skotu (rozšířeným po celé Evropě), které praktikovali původní obyvatelé v karpatských podhůřích již od 12. a 13. století. Většina zvyků se týkala začátku letní pastevecké sezóny, oslav svátků sv. Jana Křtitele (nebo sv. Marie Magdalény) a návratu stád na jejich zimní ustájení po 18–20 týdnech pastvy. Průběh těchto okamžiků byl doprovázen řadou obřadních magických praktik, které pastýři a majitelé stád považovali za nezbytné k dosažení úspěchu.
Název v anglickém jazyce
The Traditions of Herdsmen in Moravian Wallachia
Popis výsledku anglicky
The hilly character of Moravian Wallachia offered favourable conditions for extensive farming, i.e. mountain cattle farming with seasonal movement between summer pastures and winter housing. At the foothills of the mountains, cow farms were set up; the higher-located mountain pastures were grazed by sheep and goats. The boom of mountain sheep breeding in the 17th and 18th centuries left traces in the way of farming as well as in social and spiritual culture of the locals even in subsequent centuries. The foundations of this tradition were probably laid by the Wallachian colonization influenced by shepherd traditions from other Carpathian regions. On mountain farms, the traditions typical of the whole Carpathians intermingle with older elements of domestic cattle breeding (widespread throughout Europe) practised by the indigenous inhabitants in the Carpathian foothills from the 12th and 13th centuries. Most annual customs were related to the beginnign of a summer sheperd season, celebrations of the feast of St. John the Baptist (or St. Mary Magdalene) and of a return of herds to their winter housing after 18-20 weeks of grazing. The organization of these activities was accompanied by a number of ceremonial magical practices that the shepherds and herd owners considered necessary to achieve success.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
50404 - Anthropology, ethnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Valašsko - historie a kultura II. Obživa
ISBN
978-80-7599-103-4
Počet stran výsledku
24
Strana od-do
42-65
Počet stran knihy
623
Název nakladatele
Ostravská univerzita, Filozofická fakulta
Místo vydání
Ostrava
Kód UT WoS kapitoly
—