Midlife dietary patterns and mortality in the population-based study of Swedish twins
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00159816%3A_____%2F13%3A00060642" target="_blank" >RIV/00159816:_____/13:00060642 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1136/jech-2012-201780" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1136/jech-2012-201780</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1136/jech-2012-201780" target="_blank" >10.1136/jech-2012-201780</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Midlife dietary patterns and mortality in the population-based study of Swedish twins
Popis výsledku v původním jazyce
Background We examined midlife dietary patterns in relation to (1) sociodemographic and health-related characteristics and (2) survival. Methods A two-step cluster analysis of a 12-item food questionnaire was used to derive dietary patterns in a cohort of 16 649 members of the Swedish Twin Registry, a prospective, population-based study of twins. The average age at baseline (1967) was 55.5 years; the follow-up for all-cause mortality extended until 2011 (26.8 +/- 12.35 years or 345 127 person-years) viadeath records. Results Four dietary patterns (classes) distinguishable by demographic and health characteristics emerged: Moderate Intake and Starch Diet (Class 1), Moderate Intake Diet with Low Flour-Based Foods (Class 2), Meat and Starch Diet (Class 3) and Low Meat Intake Diet (Class 4). Membership in Class 3 was associated with 7% increased risk of mortality compared with Class 2 independent of baseline age, cohort, sex and body mass index. These results were mostly explained by soci
Název v anglickém jazyce
Midlife dietary patterns and mortality in the population-based study of Swedish twins
Popis výsledku anglicky
Background We examined midlife dietary patterns in relation to (1) sociodemographic and health-related characteristics and (2) survival. Methods A two-step cluster analysis of a 12-item food questionnaire was used to derive dietary patterns in a cohort of 16 649 members of the Swedish Twin Registry, a prospective, population-based study of twins. The average age at baseline (1967) was 55.5 years; the follow-up for all-cause mortality extended until 2011 (26.8 +/- 12.35 years or 345 127 person-years) viadeath records. Results Four dietary patterns (classes) distinguishable by demographic and health characteristics emerged: Moderate Intake and Starch Diet (Class 1), Moderate Intake Diet with Low Flour-Based Foods (Class 2), Meat and Starch Diet (Class 3) and Low Meat Intake Diet (Class 4). Membership in Class 3 was associated with 7% increased risk of mortality compared with Class 2 independent of baseline age, cohort, sex and body mass index. These results were mostly explained by soci
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FQ - Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ED1.100%2F02%2F0123" target="_blank" >ED1.100/02/0123: Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně - Mezinárodní centrum klinického výzkumu (FNUSA - ICRC)</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of epidemiology and community health
ISSN
0143-005X
e-ISSN
—
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
578-586
Kód UT WoS článku
000320307200009
EID výsledku v databázi Scopus
—