Comparison of a low-glycemic index vs standard diabetic diet
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00179906%3A_____%2F14%3A10218375" target="_blank" >RIV/00179906:_____/14:10218375 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11140/14:10218375 RIV/00216208:11150/14:10218375
Výsledek na webu
<a href="http://biomed.papers.upol.cz/pdfs/bio/2014/01/17.pdf" target="_blank" >http://biomed.papers.upol.cz/pdfs/bio/2014/01/17.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.5507/bp.2012.103" target="_blank" >10.5507/bp.2012.103</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Comparison of a low-glycemic index vs standard diabetic diet
Popis výsledku v původním jazyce
There is insufficient evidence for the efficacy of a low-glycemic index (GI) diet in the management of diabetes. The goal of this study was to measure the effect of a low GI versus a standard diabetic diet in adults with diabetes type 2. This was an openlabel, randomized, crossover study. Twenty persons with type 2 diabetes were randomized to two groups. Each group followed a standard diabetic diet or a low glycemic index diet for 3 months. The effectiveness of the two diets was evaluated using a hyperinsulinemic euglycemic clamp with endogenous glucose production measurement, indirect calorimetry and bioimpedance analysis. Outcome measures were body mass, BMI, body fat, glycosylated hemoglobin, fasting glucose, lipid profile, insulin sensitivity andhepatic glucose production. Body mass after 3 months following the diabetic diet was 93 kg (83-104) vs. low glycemic index diet 92 kg (85-104) P<0.05, BMI 31.3 kg/m(2) (27.5-35.9) vs. 30.7 kg/m(2) (27-35.3) P<0.05, body fat 28% (25.5-43)
Název v anglickém jazyce
Comparison of a low-glycemic index vs standard diabetic diet
Popis výsledku anglicky
There is insufficient evidence for the efficacy of a low-glycemic index (GI) diet in the management of diabetes. The goal of this study was to measure the effect of a low GI versus a standard diabetic diet in adults with diabetes type 2. This was an openlabel, randomized, crossover study. Twenty persons with type 2 diabetes were randomized to two groups. Each group followed a standard diabetic diet or a low glycemic index diet for 3 months. The effectiveness of the two diets was evaluated using a hyperinsulinemic euglycemic clamp with endogenous glucose production measurement, indirect calorimetry and bioimpedance analysis. Outcome measures were body mass, BMI, body fat, glycosylated hemoglobin, fasting glucose, lipid profile, insulin sensitivity andhepatic glucose production. Body mass after 3 months following the diabetic diet was 93 kg (83-104) vs. low glycemic index diet 92 kg (85-104) P<0.05, BMI 31.3 kg/m(2) (27.5-35.9) vs. 30.7 kg/m(2) (27-35.3) P<0.05, body fat 28% (25.5-43)
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Biomedical Papers
ISSN
1213-8118
e-ISSN
—
Svazek periodika
158
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
112-116
Kód UT WoS článku
000338627400018
EID výsledku v databázi Scopus
—