Vztah závažnosti atopické dermatitidy s výskytem inhalační alergie na prach, srst, roztoče, peří a IgE potravinové alergie na kravské mléko, vejce, sóju, arašídy a pšeničnou mouku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00179906%3A_____%2F16%3A10334059" target="_blank" >RIV/00179906:_____/16:10334059 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11150/16:10334059
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vztah závažnosti atopické dermatitidy s výskytem inhalační alergie na prach, srst, roztoče, peří a IgE potravinové alergie na kravské mléko, vejce, sóju, arašídy a pšeničnou mouku
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo vyhodnotit, zda existuje závislost mezi závažností atopické dermatitidy dle indexu SCORAD a výskytem IgE mediované alergie na základní potravinové alergeny (kravské mléko, pšeničná mouka, sója, arašídy, vejce) a inhalační alergeny (srst zvířat, prach, roztoči, peří ptáků). Do studie jsme zahrnuli 283 pacientů - 89 mužů a 194 žen, průměrný věk 26.2 roku. Významná závislost se prokázala mezi závažností atopické dermatitidy a výskytem alergie na inhalační alergeny; při vyhodnocení vlivu IgE potravinové alergie na závažnost atopické dermatitidy obecně závislost prokázána nebyla, ale při rozlišení typu alergické reakce na reakci časnou, pozdní a kombinovanou byla prokázána souvislost závažnosti atopické dermatitidy s pozdní alergickou reakcí na sledované potraviny.
Název v anglickém jazyce
Relation of the Severity of Atopic Dermatitis and Occurrence of Respiratory Allergy to Dust, Animal Dander, Mites, Feather and IgE Food Allergy to Cow's Milk, Egg, Soy, Peanuts and Wheat
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was the evaluation of the relationship between the severity of atopic dermatitis (assessed with use of SCORAD index) and the occurrence of food allergy and food sensitisation to cow milk, wheat, egg, soy, peanuts, and sensitisation to mites, feather, animal dander, and dust. Two hundred and eighty-three patients were examined, 89 men and 194 women, average age 26.2. The significant relation was detected between the severity of atopic dermatitis and sensitisation to all tested inhalant allergens; no significant relation was detected between the severity of atopic dermatitis and food allergy or food sensitisation to tested food allergens.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FO - Dermatovenerologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Česko-slovenská dermatologie
ISSN
0009-0514
e-ISSN
—
Svazek periodika
91
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
274-283
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85013448395