Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vztah závažnosti atopické dermatitidy s výskytem inhalační alergie na prach, srst, roztoče, peří a IgE potravinové alergie na kravské mléko, vejce, sóju, arašídy a pšeničnou mouku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00179906%3A_____%2F16%3A10334059" target="_blank" >RIV/00179906:_____/16:10334059 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11150/16:10334059

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vztah závažnosti atopické dermatitidy s výskytem inhalační alergie na prach, srst, roztoče, peří a IgE potravinové alergie na kravské mléko, vejce, sóju, arašídy a pšeničnou mouku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo vyhodnotit, zda existuje závislost mezi závažností atopické dermatitidy dle indexu SCORAD a výskytem IgE mediované alergie na základní potravinové alergeny (kravské mléko, pšeničná mouka, sója, arašídy, vejce) a inhalační alergeny (srst zvířat, prach, roztoči, peří ptáků). Do studie jsme zahrnuli 283 pacientů - 89 mužů a 194 žen, průměrný věk 26.2 roku. Významná závislost se prokázala mezi závažností atopické dermatitidy a výskytem alergie na inhalační alergeny; při vyhodnocení vlivu IgE potravinové alergie na závažnost atopické dermatitidy obecně závislost prokázána nebyla, ale při rozlišení typu alergické reakce na reakci časnou, pozdní a kombinovanou byla prokázána souvislost závažnosti atopické dermatitidy s pozdní alergickou reakcí na sledované potraviny.

  • Název v anglickém jazyce

    Relation of the Severity of Atopic Dermatitis and Occurrence of Respiratory Allergy to Dust, Animal Dander, Mites, Feather and IgE Food Allergy to Cow's Milk, Egg, Soy, Peanuts and Wheat

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was the evaluation of the relationship between the severity of atopic dermatitis (assessed with use of SCORAD index) and the occurrence of food allergy and food sensitisation to cow milk, wheat, egg, soy, peanuts, and sensitisation to mites, feather, animal dander, and dust. Two hundred and eighty-three patients were examined, 89 men and 194 women, average age 26.2. The significant relation was detected between the severity of atopic dermatitis and sensitisation to all tested inhalant allergens; no significant relation was detected between the severity of atopic dermatitis and food allergy or food sensitisation to tested food allergens.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FO - Dermatovenerologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Česko-slovenská dermatologie

  • ISSN

    0009-0514

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    91

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    274-283

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85013448395