Vitamin A Update: Forms, Sources, Kinetics, Detection, Function, Deficiency, Therapeutic Use and Toxicity
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00179906%3A_____%2F21%3A10433619" target="_blank" >RIV/00179906:_____/21:10433619 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11160/21:10433619
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=kK.-RcYGVW" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=kK.-RcYGVW</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/nu13051703" target="_blank" >10.3390/nu13051703</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Vitamin A Update: Forms, Sources, Kinetics, Detection, Function, Deficiency, Therapeutic Use and Toxicity
Popis výsledku v původním jazyce
Vitamin A is a group of vital micronutrients widely present in the human diet. Animal-based products are a rich source of the retinyl ester form of the vitamin, while vegetables and fruits contain carotenoids, most of which are provitamin A. Vitamin A plays a key role in the correct functioning of multiple physiological functions. The human organism can metabolize natural forms of vitamin A and provitamin A into biologically active forms (retinol, retinal, retinoic acid), which interact with multiple molecular targets, including nuclear receptors, opsin in the retina and, according to the latest research, also some enzymes. In this review, we aim to provide a complex view on the present knowledge about vitamin A ranging from its sources through its physiological functions to consequences of its deficiency and metabolic fate up to possible pharmacological administration and potential toxicity. Current analytical methods used for its detection in real samples are included as well.
Název v anglickém jazyce
Vitamin A Update: Forms, Sources, Kinetics, Detection, Function, Deficiency, Therapeutic Use and Toxicity
Popis výsledku anglicky
Vitamin A is a group of vital micronutrients widely present in the human diet. Animal-based products are a rich source of the retinyl ester form of the vitamin, while vegetables and fruits contain carotenoids, most of which are provitamin A. Vitamin A plays a key role in the correct functioning of multiple physiological functions. The human organism can metabolize natural forms of vitamin A and provitamin A into biologically active forms (retinol, retinal, retinoic acid), which interact with multiple molecular targets, including nuclear receptors, opsin in the retina and, according to the latest research, also some enzymes. In this review, we aim to provide a complex view on the present knowledge about vitamin A ranging from its sources through its physiological functions to consequences of its deficiency and metabolic fate up to possible pharmacological administration and potential toxicity. Current analytical methods used for its detection in real samples are included as well.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
30104 - Pharmacology and pharmacy
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_019%2F0000841" target="_blank" >EF16_019/0000841: Zvýšení účinnosti a bezpečnosti léčiv a nutraceutik: moderní metody - nové výzvy</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Nutrients
ISSN
2072-6643
e-ISSN
—
Svazek periodika
13
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku
36
Strana od-do
1703
Kód UT WoS článku
000662452700001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85105858992