Biosyntéza složek potravin:vitaminy. 1. V tuku rozpustné vitaminy - přehledný článek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019258" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019258 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Biosynthesis of food constituents: Vitamins. 1. Fat - soluble vitamins - a review.
Popis výsledku v původním jazyce
This review article gives a survey of the generally accepted biosynthetic pathways that lead to fat-soluble vitamins (vitamin A, vitamin D, vitamin E, vitamin K, the corresponding provitamins, and the closely related ubiquinones and plastoquinones) in animals, plants, and microorganisms. There is extensive use of reaction schemes, sequences, and mechanisms with enzymes involved and detailed explanations using chemical principles and mechanisms. Fat-soluble vitamins include biologically active members ofvitamin A (diterpenes), vitamin D (modified triterpenes), vitamin E (tocochromanols), vitamin K (naphthoquinones) families, and related compounds, of which some act as their precursors. Vitamin A and vitamin D and the corresponding provitamins (provitamins A and provitamins D) are biosynthesised as products of the mevalonate and deoxyxylulose phosphate pathways leading to terpenoids and steroids. The biologically active compounds derived from quinones with phytyl or isoprenoid side-chai
Název v anglickém jazyce
Biosynthesis of food constituents: Vitamins. 1. Fat - soluble vitamins - a review.
Popis výsledku anglicky
This review article gives a survey of the generally accepted biosynthetic pathways that lead to fat-soluble vitamins (vitamin A, vitamin D, vitamin E, vitamin K, the corresponding provitamins, and the closely related ubiquinones and plastoquinones) in animals, plants, and microorganisms. There is extensive use of reaction schemes, sequences, and mechanisms with enzymes involved and detailed explanations using chemical principles and mechanisms. Fat-soluble vitamins include biologically active members ofvitamin A (diterpenes), vitamin D (modified triterpenes), vitamin E (tocochromanols), vitamin K (naphthoquinones) families, and related compounds, of which some act as their precursors. Vitamin A and vitamin D and the corresponding provitamins (provitamins A and provitamins D) are biosynthesised as products of the mevalonate and deoxyxylulose phosphate pathways leading to terpenoids and steroids. The biologically active compounds derived from quinones with phytyl or isoprenoid side-chai
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
16
Strana od-do
1-16
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—