Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biosyntéza složek potravin:vitaminy. 1. V tuku rozpustné vitaminy - přehledný článek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019258" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019258 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biosynthesis of food constituents: Vitamins. 1. Fat - soluble vitamins - a review.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This review article gives a survey of the generally accepted biosynthetic pathways that lead to fat-soluble vitamins (vitamin A, vitamin D, vitamin E, vitamin K, the corresponding provitamins, and the closely related ubiquinones and plastoquinones) in animals, plants, and microorganisms. There is extensive use of reaction schemes, sequences, and mechanisms with enzymes involved and detailed explanations using chemical principles and mechanisms. Fat-soluble vitamins include biologically active members ofvitamin A (diterpenes), vitamin D (modified triterpenes), vitamin E (tocochromanols), vitamin K (naphthoquinones) families, and related compounds, of which some act as their precursors. Vitamin A and vitamin D and the corresponding provitamins (provitamins A and provitamins D) are biosynthesised as products of the mevalonate and deoxyxylulose phosphate pathways leading to terpenoids and steroids. The biologically active compounds derived from quinones with phytyl or isoprenoid side-chai

  • Název v anglickém jazyce

    Biosynthesis of food constituents: Vitamins. 1. Fat - soluble vitamins - a review.

  • Popis výsledku anglicky

    This review article gives a survey of the generally accepted biosynthetic pathways that lead to fat-soluble vitamins (vitamin A, vitamin D, vitamin E, vitamin K, the corresponding provitamins, and the closely related ubiquinones and plastoquinones) in animals, plants, and microorganisms. There is extensive use of reaction schemes, sequences, and mechanisms with enzymes involved and detailed explanations using chemical principles and mechanisms. Fat-soluble vitamins include biologically active members ofvitamin A (diterpenes), vitamin D (modified triterpenes), vitamin E (tocochromanols), vitamin K (naphthoquinones) families, and related compounds, of which some act as their precursors. Vitamin A and vitamin D and the corresponding provitamins (provitamins A and provitamins D) are biosynthesised as products of the mevalonate and deoxyxylulose phosphate pathways leading to terpenoids and steroids. The biologically active compounds derived from quinones with phytyl or isoprenoid side-chai

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    1-16

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus