Biosyntéza složek potravin:vitaminy. 1. Ve vodě rozpustné vitaminy: část 1 - přehledný článek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019259" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019259 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Biosynthesis of food constituents: Vitamins. 2. Water - soluble vitamins: part 1 - a review.
Popis výsledku v původním jazyce
These review articles give a survey of the generally accepted biosynthetic pathways that lead to water-soluble vitamins in microorganisms, plants and some animals. The biosynthetic pathways leading to the B-group vitamins (thiamin, riboflavin, nicotinicacid and nicotinamide, pantothenic acid, vitamin B6) are described in detail using reaction schemes, sequences, and mechanisms with enzymes involved and detailed explanations based on chemical principles and mechanisms. The biosynthetic pathways of the major biologically active forms of the B-group vitamins are presented and discussed as well. Water-soluble vitamins are associated with biochemical reactions that proceed in all organisms as they act as cofactors of many important enzymes involved in proteins, lipids, sugars, and many secondary products metabolism. Water-soluble vitamins of the B-group are principally synthesized by microorganisms (e.g. also by intestinal microflora) and plants, but animals must obtain these vitamins most
Název v anglickém jazyce
Biosynthesis of food constituents: Vitamins. 2. Water - soluble vitamins: part 1 - a review.
Popis výsledku anglicky
These review articles give a survey of the generally accepted biosynthetic pathways that lead to water-soluble vitamins in microorganisms, plants and some animals. The biosynthetic pathways leading to the B-group vitamins (thiamin, riboflavin, nicotinicacid and nicotinamide, pantothenic acid, vitamin B6) are described in detail using reaction schemes, sequences, and mechanisms with enzymes involved and detailed explanations based on chemical principles and mechanisms. The biosynthetic pathways of the major biologically active forms of the B-group vitamins are presented and discussed as well. Water-soluble vitamins are associated with biochemical reactions that proceed in all organisms as they act as cofactors of many important enzymes involved in proteins, lipids, sugars, and many secondary products metabolism. Water-soluble vitamins of the B-group are principally synthesized by microorganisms (e.g. also by intestinal microflora) and plants, but animals must obtain these vitamins most
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
16
Strana od-do
49-64
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—