Vitaminy rozpustné ve vodě a jejich obsah v mléce skotu, koz a ovcí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F19%3A79767" target="_blank" >RIV/60460709:41210/19:79767 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.medvik.cz/bmc/link.do?id=MED00011119" target="_blank" >https://www.medvik.cz/bmc/link.do?id=MED00011119</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vitaminy rozpustné ve vodě a jejich obsah v mléce skotu, koz a ovcí
Popis výsledku v původním jazyce
Vitaminy rozpustné ve vodě jsou pestrou skupinou biologicky aktivních látek různé chemické povahy, které převážně zaujímají roli koenzymů důležitých enzymů a je nutné je neustále doplňovat stravou. Mléko a mléčné výrobky jsou oblíbenou součástí jídelníčku a klíčovou potravinou živočišného původu v dětském věku. Mezi ve vodě rozpustné vitaminy patří několik vitaminů skupiny B a vitamin C. Hlavním zdrojem vitaminu C jsou ovoce a zelenina, u vitaminů skupiny B to jsou převážně živočišné produkty. Nejdůležitější metodou stanovení ve vodě rozpustných vitaminů je HPLC Cílem této studie bylo zavedení simultánního stanovení vybraných ve vodě rozpustných vitaminů v mléce pomocí HPLC. Naměřené hodnoty vitaminů C a B2 odpovídají nejvíce hodnotám literárních zdrojů. Nejvyšší obsahy sledovaných vitaminů byly stanoveny v ovčím mléce. Testovanou metodu lze považovat za nejen potřebnou, ale i perspektivní, je však nutné ji dále zdokonalovat.
Název v anglickém jazyce
Water-soluble vitamins and their content in bovine, caprine and ovine milk
Popis výsledku anglicky
The water soluble vitamins are a diverse group of biologically active substances of different chemical natures that predominantly play the role of coenzymes of important enzymes and are constantly needed to supplement them with diets. Milk and dairy products are popular part of the diet and a key animal source food in childhood. Water soluble vitamins include several B vitamins and vitamin C. The main source of vitamin C is fruit and vegetables, on the other hand, animal products are the main source of B group vitamins. The most important method for determining water-soluble vitamins is HPLC. The aim of this study was to introduce a simultaneous determination of selected water-soluble vitamins in milk by HPLC. The measured values of vitamins C and B2 were closest to those of literary sources. The highest contents of vitamins were found in the sheeps milk. Tested method may be considered not only desirable but also perspective, however, it is necessary to be further improved.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510137" target="_blank" >QJ1510137: Výzkum faktorů ovlivňujících rentabilitu, kvalitu a bezpečnost mléka a mléčných produktů v chovech malých přežvýkavců v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
1211-846X
Svazek periodika
neuvedeno
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
114-117
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—