Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vitamin B2 (riboflavin) content in cereal products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509384" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509384 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Vitamin B2 (riboflavin) content in cereal products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vitamin B2 (riboflavin) is a water-soluble essential vitamin. Nowadays an increased risk for riboflavin deficiency may be seen in people on special diets (diabetes mellitus), smokers or heavy alcohol drinkers. In the Czech diet the main sources of the vitamin intake are milk and dairy products followed by cereals and meat. Cereals are good source of this vitamin as it is widely and regularly consumed in different forms. Analyses of the vitamin B2 content in different types of cereal products (flours, breads, pastries, breakfast cereals, cooked pasta) of Czech origin using HPLC with reversed phase and UV detection were done. The vitamin B2 content of chosen cereal products decreased in this progression: enriched wholemeal breakfast cereals (the best source of the vitamin), enriched wheat flours, breads ? rye and wholemeal wheat breads, whole wheat and spelt flours, wheat bread, cooked whole wheat and rye spaghetti, wheat and multigrain pastries and finally scoured wheat flours.

  • Název v anglickém jazyce

    Vitamin B2 (riboflavin) content in cereal products

  • Popis výsledku anglicky

    Vitamin B2 (riboflavin) is a water-soluble essential vitamin. Nowadays an increased risk for riboflavin deficiency may be seen in people on special diets (diabetes mellitus), smokers or heavy alcohol drinkers. In the Czech diet the main sources of the vitamin intake are milk and dairy products followed by cereals and meat. Cereals are good source of this vitamin as it is widely and regularly consumed in different forms. Analyses of the vitamin B2 content in different types of cereal products (flours, breads, pastries, breakfast cereals, cooked pasta) of Czech origin using HPLC with reversed phase and UV detection were done. The vitamin B2 content of chosen cereal products decreased in this progression: enriched wholemeal breakfast cereals (the best source of the vitamin), enriched wheat flours, breads ? rye and wholemeal wheat breads, whole wheat and spelt flours, wheat bread, cooked whole wheat and rye spaghetti, wheat and multigrain pastries and finally scoured wheat flours.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LVIII

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus