Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Význam různých druhů sacharidů v dětské výživě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F17%3A10365540" target="_blank" >RIV/00216208:11110/17:10365540 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2017/03/06.pdf" target="_blank" >https://pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2017/03/06.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Význam různých druhů sacharidů v dětské výživě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vzhledem k doporučovanému množství tuků a bílkovin ve stravě by sacharidy měly doplnit příjem energie na potřebné množství, a proto být jejím hlavním zdrojem, a to zejména ve formě polysacharidů, protože vysoká spotřeba volných cukrů je spojována zvláště s vyšším rizikem vzniku zubního kazu a obezity. Nízký příjem vlákniny je u dospělých spojován s vyšším rizikem řady onemocnění a některé studie poukazují na vliv konzumu vlákniny na zdraví také u dětí. Pestrá strava s postupně se zvyšujícím množstvím zeleniny, ovoce, brambor, potravin z obilovin a luštěnin zajistí dětem dostatečné množství sacharidů, a pokud je alespoň část potravin z obilovin celozrnných, pokryje i potřebu vlákniny.

  • Název v anglickém jazyce

    The importance of the different types of carbohydrates in child nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    Due to the recommended amounts of fat and protein in the diet, carbohydrates should supplement the energy intake to the quantityneeded and, therefore, should be its main source, in particular in the form of polysaccharides, because high consumption offree sugars is associated especially with increased risk of tooth decay and obesity. Low intake of dietary fibre is associated in adultswith an increased risk of a number of diseases and some studies also suggest an influence of dietary fibre intake on child health.A varied diet with gradually increasing amounts of vegetables, fruits, potatoes, cereals and legumes will ensure sufficient amountsof carbohydrates in childhood and, if at least a part of the cereals are wholegrain, it will also provide the dietary fibre needed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Pediatrie pro praxi

  • ISSN

    1213-0494

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    18

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    167-170

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85032991502