Význam různých druhů sacharidů v dětské výživě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F17%3A10365540" target="_blank" >RIV/00216208:11110/17:10365540 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2017/03/06.pdf" target="_blank" >https://pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2017/03/06.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam různých druhů sacharidů v dětské výživě
Popis výsledku v původním jazyce
Vzhledem k doporučovanému množství tuků a bílkovin ve stravě by sacharidy měly doplnit příjem energie na potřebné množství, a proto být jejím hlavním zdrojem, a to zejména ve formě polysacharidů, protože vysoká spotřeba volných cukrů je spojována zvláště s vyšším rizikem vzniku zubního kazu a obezity. Nízký příjem vlákniny je u dospělých spojován s vyšším rizikem řady onemocnění a některé studie poukazují na vliv konzumu vlákniny na zdraví také u dětí. Pestrá strava s postupně se zvyšujícím množstvím zeleniny, ovoce, brambor, potravin z obilovin a luštěnin zajistí dětem dostatečné množství sacharidů, a pokud je alespoň část potravin z obilovin celozrnných, pokryje i potřebu vlákniny.
Název v anglickém jazyce
The importance of the different types of carbohydrates in child nutrition
Popis výsledku anglicky
Due to the recommended amounts of fat and protein in the diet, carbohydrates should supplement the energy intake to the quantityneeded and, therefore, should be its main source, in particular in the form of polysaccharides, because high consumption offree sugars is associated especially with increased risk of tooth decay and obesity. Low intake of dietary fibre is associated in adultswith an increased risk of a number of diseases and some studies also suggest an influence of dietary fibre intake on child health.A varied diet with gradually increasing amounts of vegetables, fruits, potatoes, cereals and legumes will ensure sufficient amountsof carbohydrates in childhood and, if at least a part of the cereals are wholegrain, it will also provide the dietary fibre needed.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Pediatrie pro praxi
ISSN
1213-0494
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
167-170
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85032991502