Vláknina potravy a cereální výrobky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024422" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024422 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vláknina potravy a cereální výrobky
Popis výsledku v původním jazyce
Cereálie a cereální výrobky zaujímají důležité místo ve výživě lidí. Vzhledem k tomu, že cereálie poskytují řadu zdraví prospěšných složek, může být jejich spotřeba spojena se snížením rizika vzniku řady chronických onemocnění. V rámci průzkumu byl sledován obsah vlákniny potravy u vybraných cereálních výrobků. Obsahy vlákniny byly zjištěny z obalu daného výrobku, přičemž se jednalo pouze o celkovou vlákninu potravy, jednotlivé složky vlákniny, tj. rozpustná a nerozpustná vláknina nebyly na obale uvedeny. Obecně můžeme říci, že nejméně vlákniny potravy bylo zjištěno u běžného pšeničného pečiva a jemného pečiva. Vyšší obsahy vlákniny byly zjištěny u trvanlivého pečiva, konkrétně extrudovaných výrobků. Nicméně nejlepším zdrojem vlákniny potravy byly celozrnné chleby a běžné celozrnné pečivo, a je proto doporučeno konzumovat je několikrát denně.
Název v anglickém jazyce
Cereals and cereal products
Popis výsledku anglicky
Cereals and cereal products are very important in human diet. Cereals contain many components beneficial to health, which is why the consumption of cereals may have an effect on decrease in risk of many chronic diseases. The content of dietary fibre wasobserved in selected cereal products within the work. The contents of fibre were determined from product packing; however those were total dietary fibre only. The content of soluble and insoluble dietary fibre was not mentioned on the product packing. Generally, the lowest amount of fibre was finding in wheat rolls and bread, and biscuits. The higher amount of fibre was finding in extruded products. Wholemeal bread and bakery were the most significant sources of dietary fibre and it is recommended to consume wholemeal products several times a day.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—