Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vláknina potravy a cereální výrobky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024422" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024422 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vláknina potravy a cereální výrobky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cereálie a cereální výrobky zaujímají důležité místo ve výživě lidí. Vzhledem k tomu, že cereálie poskytují řadu zdraví prospěšných složek, může být jejich spotřeba spojena se snížením rizika vzniku řady chronických onemocnění. V rámci průzkumu byl sledován obsah vlákniny potravy u vybraných cereálních výrobků. Obsahy vlákniny byly zjištěny z obalu daného výrobku, přičemž se jednalo pouze o celkovou vlákninu potravy, jednotlivé složky vlákniny, tj. rozpustná a nerozpustná vláknina nebyly na obale uvedeny. Obecně můžeme říci, že nejméně vlákniny potravy bylo zjištěno u běžného pšeničného pečiva a jemného pečiva. Vyšší obsahy vlákniny byly zjištěny u trvanlivého pečiva, konkrétně extrudovaných výrobků. Nicméně nejlepším zdrojem vlákniny potravy byly celozrnné chleby a běžné celozrnné pečivo, a je proto doporučeno konzumovat je několikrát denně.

  • Název v anglickém jazyce

    Cereals and cereal products

  • Popis výsledku anglicky

    Cereals and cereal products are very important in human diet. Cereals contain many components beneficial to health, which is why the consumption of cereals may have an effect on decrease in risk of many chronic diseases. The content of dietary fibre wasobserved in selected cereal products within the work. The contents of fibre were determined from product packing; however those were total dietary fibre only. The content of soluble and insoluble dietary fibre was not mentioned on the product packing. Generally, the lowest amount of fibre was finding in wheat rolls and bread, and biscuits. The higher amount of fibre was finding in extruded products. Wholemeal bread and bakery were the most significant sources of dietary fibre and it is recommended to consume wholemeal products several times a day.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus