Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidants in Selected Foods and Beverages and their Role in Prevention of Diseases

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F17%3A10374001" target="_blank" >RIV/00216208:11110/17:10374001 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.omfi.hu/cejoem/Volume23/Vol23No3-4/23_3-4_Article_08.pdf" target="_blank" >http://www.omfi.hu/cejoem/Volume23/Vol23No3-4/23_3-4_Article_08.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidants in Selected Foods and Beverages and their Role in Prevention of Diseases

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The accumulation of free radicals plays a well-documented role in the pathogenesis of many chronic diseases. Antioxidants are the agents that are capable to react with free radicals, neutralize their reactive potential by quenching, and thus reduce the ability of free radicals to damage DNA and other cellular structures. Antioxidants are responsible for maintenance of oxidative balance of the cells. In order to maintain health, it is useful to ensure efficient intake of specific antioxidants from food. The authors present and highlight the selected food groups and beverages with high antioxidant values, their health benefits and the effect of processing on the bioavailability of these nutrients.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidants in Selected Foods and Beverages and their Role in Prevention of Diseases

  • Popis výsledku anglicky

    The accumulation of free radicals plays a well-documented role in the pathogenesis of many chronic diseases. Antioxidants are the agents that are capable to react with free radicals, neutralize their reactive potential by quenching, and thus reduce the ability of free radicals to damage DNA and other cellular structures. Antioxidants are responsible for maintenance of oxidative balance of the cells. In order to maintain health, it is useful to ensure efficient intake of specific antioxidants from food. The authors present and highlight the selected food groups and beverages with high antioxidant values, their health benefits and the effect of processing on the bioavailability of these nutrients.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30304 - Public and environmental health

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Central European Journal of Occupational and Environmental Medicine

  • ISSN

    1219-1221

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3-4

  • Stát vydavatele periodika

    HU - Maďarsko

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    254-262

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus