Antioxidants in Selected Foods and Beverages and their Role in Prevention of Diseases
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F17%3A10374001" target="_blank" >RIV/00216208:11110/17:10374001 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.omfi.hu/cejoem/Volume23/Vol23No3-4/23_3-4_Article_08.pdf" target="_blank" >http://www.omfi.hu/cejoem/Volume23/Vol23No3-4/23_3-4_Article_08.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antioxidants in Selected Foods and Beverages and their Role in Prevention of Diseases
Popis výsledku v původním jazyce
The accumulation of free radicals plays a well-documented role in the pathogenesis of many chronic diseases. Antioxidants are the agents that are capable to react with free radicals, neutralize their reactive potential by quenching, and thus reduce the ability of free radicals to damage DNA and other cellular structures. Antioxidants are responsible for maintenance of oxidative balance of the cells. In order to maintain health, it is useful to ensure efficient intake of specific antioxidants from food. The authors present and highlight the selected food groups and beverages with high antioxidant values, their health benefits and the effect of processing on the bioavailability of these nutrients.
Název v anglickém jazyce
Antioxidants in Selected Foods and Beverages and their Role in Prevention of Diseases
Popis výsledku anglicky
The accumulation of free radicals plays a well-documented role in the pathogenesis of many chronic diseases. Antioxidants are the agents that are capable to react with free radicals, neutralize their reactive potential by quenching, and thus reduce the ability of free radicals to damage DNA and other cellular structures. Antioxidants are responsible for maintenance of oxidative balance of the cells. In order to maintain health, it is useful to ensure efficient intake of specific antioxidants from food. The authors present and highlight the selected food groups and beverages with high antioxidant values, their health benefits and the effect of processing on the bioavailability of these nutrients.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Central European Journal of Occupational and Environmental Medicine
ISSN
1219-1221
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
3-4
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
254-262
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—