Antioxidační složka pro obohacení zejména pekařských nebo masných nebo mléčných výrobků a pekařský, masný a mléčný výrobek obohacený touto složkou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43898122" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43898122 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12520/18:43898122
Výsledek na webu
<a href="https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0032/uv032058.pdf" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0032/uv032058.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antioxidační složka pro obohacení zejména pekařských nebo masných nebo mléčných výrobků a pekařský, masný a mléčný výrobek obohacený touto složkou
Popis výsledku v původním jazyce
Antioxidanty jsou látky, které omezují aktivitu volných radikálů, snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Tím omezují proces oxidace v organismu, proto jsou jako konzervanty přidávány do potravin, které by jinak byly oxidací poškozovány. Úkolem technického řešení je vytvoření antioxidační složky pro obohacení zejména pekařských nebo masných nebo mléčných výrobků, která by odstraňovala výše uvedené nedostatky, která by zajišťovala zvýšený obsah antioxidantů ve výrobcích nad běžně dosahovanou úroveň, a tím zajistila konzumentům jejich přísun i z potravin, kde jejich přirozený výskyt není příliš vysoký nebo kde se nenacházejí vůbec.
Název v anglickém jazyce
An antioxidant ingredient for enrichment of especially bakery or meat or dairy products and a bakery, meat and dairy product enriched with this ingredient
Popis výsledku anglicky
Antioxidants are substances that reduce activity of free radicals, decreasing the probability of their formation or inactivating them. That is how they inhibit process of oxidation in live organism. Antioxidants are also added to food products as a supplement for consumers. Aim of this solution is development of antioxidant ingredient for enhancement of bakery, meat or milk products. Presence of this antioxidant ingredient in food products increases its antioxidant activity to higher values that are not typical for this type of foods, where antioxidant concentration is usually low or is not presented at all.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
CZ 32058
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Jihočeská univerzita v Č. Budějovicích, Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i., PEKAŘSTVÍ NODES, spol. s r.o., Č. Krumlov, MAUS - výroba s.r.o., Č. Budějovice, Jaroslav Auský Lomnice nad Luž.
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)