Antioxidanty potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022137" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022137 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antioxidanty potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Je všeobecně známo, že zdraví populace je silně ovlivněno lidskou výživou. Ke složkám potravin, které mají negativní vliv na zdraví konzumenta, patří tzv. prooxidanty (např. reaktivní kyslíkové sloučeniny) a na druhé straně ke složkám s pozitivním efektem řadíme přirozené antioxidanty (např. polyfenoly, vitamin C). V příspěvku je podán přehled antioxidantů (a prooxidantů) vyskytujících se v potravinách a vysvětleno jejich působení.
Název v anglickém jazyce
Food antioxidants
Popis výsledku anglicky
It is generally known that the health of population can be influenced by composition of human nutrition. Pro-oxidants (e.g. free radicals) and natural antioxidants (e.g. polyphenols, vitamin C) belong to those components that ave negative and positive effect, respectively. Evaluation of thier content in food has a rising importance. This contribution gives the list of food antioxidants (and prooxidants) and elucidates their function in food.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F06%2F0268" target="_blank" >GA525/06/0268: Prooxidanty a antioxdianty v potravinách rostlinného původu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—