The Evolution of Taste and Perinatal Programming of Taste Preferences
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F18%3A10383604" target="_blank" >RIV/00216208:11110/18:10383604 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00023761:_____/18:N0000044 RIV/00064165:_____/18:10383604
Výsledek na webu
<a href="http://www.biomed.cas.cz/physiolres/pdf/67/67_S421.pdf" target="_blank" >http://www.biomed.cas.cz/physiolres/pdf/67/67_S421.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The Evolution of Taste and Perinatal Programming of Taste Preferences
Popis výsledku v původním jazyce
Taste is important for food intake. The fetus first experiences taste through amniotic fluid, and later via mother's milk. Early human experience with taste has a key importance for later acceptance of food. Dietary behavior is determined by the interaction of many different factors. The development of the olfactory and taste receptors begins at 7-8 weeks of gestation. An early sensitive period probably exists when flavor preference is established. Sweet taste is preferred in early childhood; this is the reason why children are at increased risk of over-consuming saccharides. Gustatory sensitivity declines with age. The threshold for the perception of each basic taste differs, and is established genetically. In this review, we summarize published data on taste preferences and its development and changes during life.
Název v anglickém jazyce
The Evolution of Taste and Perinatal Programming of Taste Preferences
Popis výsledku anglicky
Taste is important for food intake. The fetus first experiences taste through amniotic fluid, and later via mother's milk. Early human experience with taste has a key importance for later acceptance of food. Dietary behavior is determined by the interaction of many different factors. The development of the olfactory and taste receptors begins at 7-8 weeks of gestation. An early sensitive period probably exists when flavor preference is established. Sweet taste is preferred in early childhood; this is the reason why children are at increased risk of over-consuming saccharides. Gustatory sensitivity declines with age. The threshold for the perception of each basic taste differs, and is established genetically. In this review, we summarize published data on taste preferences and its development and changes during life.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
30208 - Dentistry, oral surgery and medicine
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GB14-37368G" target="_blank" >GB14-37368G: Centrum orofaciálního vývoje a regenerace</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Physiological Research
ISSN
0862-8408
e-ISSN
—
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
Suppl. 3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
"S421"-"S429"
Kód UT WoS článku
000450608600006
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85056877864