Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Evolution of Taste and Perinatal Programming of Taste Preferences

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F18%3A10383604" target="_blank" >RIV/00216208:11110/18:10383604 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00023761:_____/18:N0000044 RIV/00064165:_____/18:10383604

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.biomed.cas.cz/physiolres/pdf/67/67_S421.pdf" target="_blank" >http://www.biomed.cas.cz/physiolres/pdf/67/67_S421.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Evolution of Taste and Perinatal Programming of Taste Preferences

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Taste is important for food intake. The fetus first experiences taste through amniotic fluid, and later via mother&apos;s milk. Early human experience with taste has a key importance for later acceptance of food. Dietary behavior is determined by the interaction of many different factors. The development of the olfactory and taste receptors begins at 7-8 weeks of gestation. An early sensitive period probably exists when flavor preference is established. Sweet taste is preferred in early childhood; this is the reason why children are at increased risk of over-consuming saccharides. Gustatory sensitivity declines with age. The threshold for the perception of each basic taste differs, and is established genetically. In this review, we summarize published data on taste preferences and its development and changes during life.

  • Název v anglickém jazyce

    The Evolution of Taste and Perinatal Programming of Taste Preferences

  • Popis výsledku anglicky

    Taste is important for food intake. The fetus first experiences taste through amniotic fluid, and later via mother&apos;s milk. Early human experience with taste has a key importance for later acceptance of food. Dietary behavior is determined by the interaction of many different factors. The development of the olfactory and taste receptors begins at 7-8 weeks of gestation. An early sensitive period probably exists when flavor preference is established. Sweet taste is preferred in early childhood; this is the reason why children are at increased risk of over-consuming saccharides. Gustatory sensitivity declines with age. The threshold for the perception of each basic taste differs, and is established genetically. In this review, we summarize published data on taste preferences and its development and changes during life.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30208 - Dentistry, oral surgery and medicine

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GB14-37368G" target="_blank" >GB14-37368G: Centrum orofaciálního vývoje a regenerace</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Physiological Research

  • ISSN

    0862-8408

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Suppl. 3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    "S421"-"S429"

  • Kód UT WoS článku

    000450608600006

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85056877864