Doplňek stravy pro podporu imunitního systému využitelných v sociální a zdravotní péči Hlavního města Prahy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F19%3A10409282" target="_blank" >RIV/00216208:11110/19:10409282 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.pocka.lf1.cuni.cz/" target="_blank" >https://www.pocka.lf1.cuni.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Doplňek stravy pro podporu imunitního systému využitelných v sociální a zdravotní péči Hlavního města Prahy
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem projektu bylo vytvořit stabilní, biologicky dobře rozpustný doplněk stravy, který bude pozitivně působit na posílení imunitního systéme a zejména bude epigeneticky aktivní. Formulace byla optimalizována přidáním sušeného kozího mléka v práškové formě a černého pepře, formulací se zvýšila stabilita a trvanlivost produktu. Pro zlepšení chuti byla přidána další složka - steviol. Doplněk stravy s obsahem kurkuminu byl vytvořen bez použití konzervantů a umělých stabilizátorů. Stabilita doplňku může být výrazně zlepšena přidáním šípkového extraktu (z plodu růže, Rose canina). Extrakt vykazuje mimo jiné i antioxidační a antimikrobiální aktivitu. Cílem inovace je zejména zvýšit biodostupnost a bioaktivitu směsi s kurkumínem, obsahující 48,96-62,46 % hmotn. sušeného kozího mléka a 30-40 % kurkumínového extraktu, 0,04-5 % steviolu, 7,5-10 % černého pepře, přípravek dále může obsahovat 0-5 % šípkového extraktu. Obsah vlhkosti jednotlivých komponent před jejich smísením a homogenizací je maximálně 15 % hmotnosti.
Název v anglickém jazyce
Dietary supplement to support the immune system usable in social and health care of the City of Prague
Popis výsledku anglicky
The aim of the project was to create a stable, biologically soluble dietary supplement that will have a positive effect on strengthening the immune system and in particular will be epigenetically active. The formulation was optimized by adding powdered goat milk powder and black pepper to increase the stability and shelf life of the product. Another ingredient - steviol - was added to improve the taste. The curcumin-containing dietary supplement was made without the use of preservatives and artificial stabilizers. The stability of the supplement can be greatly improved by the addition of rose extract (Rose canina). The extract shows, inter alia, antioxidant and antimicrobial activity. In particular, the aim of the innovation is to increase the bioavailability and bioactivity of the curcumin mixture containing 48.96-62.46 wt. dried goat milk and 30-40% curcumin extract, 0.04-5% steviol, 7.5-10% black pepper, the preparation may also contain 0-5% rosehip extract. The moisture content of each component prior to mixing and homogenizing is at most 15% by weight.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/UH0376" target="_blank" >UH0376: Ověření proveditelnosti a komerčního potenciálu výsledků výzkumu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
FVZ_OPPPR24_KA01_2019
Číselná identifikace
FVZ_OPPPR24_KA01_2019
Technické parametry
Produkt - doplněk stravy
Ekonomické parametry
Funkční vzorek je směsí s kurkumínu, obsahující 48,96-62,46 % hmotn. sušeného kozího mléka a 30-40 % kurkumínového extraktu, 0,04-5 % steviolu, 7,5-10 % černého pepře, přípravek dále může obsahovat 0-5 % šípkového extraktu. Obsah vlhkosti jednotlivých komponent před jejich smísením a homogenizací je maximálně 15 % hmotnosti.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00216208
Název vlastníka
Univerzita Karlova
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
https://www.pocka.lf1.cuni.cz/