EFFECTS OF FLAX SEED SUPPLEMENTATION TO LACTATING GOATS ON MILK FATTY ACID CONTENT
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43886070" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43886070 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.2478/aucft-2013-0008" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2478/aucft-2013-0008</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.2478/aucft-2013-0008" target="_blank" >10.2478/aucft-2013-0008</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
EFFECTS OF FLAX SEED SUPPLEMENTATION TO LACTATING GOATS ON MILK FATTY ACID CONTENT
Popis výsledku v původním jazyce
Goat milk is very valuable and desired food for its high digestibility and unique composition, because contains only small amount of milk protein casein, thus is suitable for casein allergy. The aim of the study was to assess the quality of pastures located in lessfavoured areas of Czech Republic and to investigate the influence of that quality on the content of fatty acids in goat milk. Two groups of goats were fed ad libitum intake of meadow hay and concentrate supplements, for experimental group contained 0.1 kg of flaxseed. Results of experimental group shows reduced SFA and increased content of MUFA and PUFA. Flax seed supplementation has an positive effect on increasing CLA in milk fat.
Název v anglickém jazyce
EFFECTS OF FLAX SEED SUPPLEMENTATION TO LACTATING GOATS ON MILK FATTY ACID CONTENT
Popis výsledku anglicky
Goat milk is very valuable and desired food for its high digestibility and unique composition, because contains only small amount of milk protein casein, thus is suitable for casein allergy. The aim of the study was to assess the quality of pastures located in lessfavoured areas of Czech Republic and to investigate the influence of that quality on the content of fatty acids in goat milk. Two groups of goats were fed ad libitum intake of meadow hay and concentrate supplements, for experimental group contained 0.1 kg of flaxseed. Results of experimental group shows reduced SFA and increased content of MUFA and PUFA. Flax seed supplementation has an positive effect on increasing CLA in milk fat.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210144" target="_blank" >QJ1210144: Vývoj nového informačního systému a aplikované technologicko-organizační inovace řídících systémů v chovu dojeného skotu pro posílení konkurenceschopnosti chovatelů a zvýšení kvality živočišných produktů a welfare zvířat</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Cibiniensis Series E: FOOD TECHNOLOGY
ISSN
2344-150X
e-ISSN
—
Svazek periodika
17
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
RO - Rumunsko
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
21-28
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—