VLIV PŘÍDAVKU LNĚNÉHO SEMENE NA OBSAH MASTNÝCH KYSELINY V MLÉCE KOZ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887670" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887670 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VLIV PŘÍDAVKU LNĚNÉHO SEMENE NA OBSAH MASTNÝCH KYSELINY V MLÉCE KOZ
Popis výsledku v původním jazyce
Kozí mléko je velmi cennou a žádanou potravinou pro svou vysokou stravitelnost a unikátní složení. Obsahuje totiž pouze malé množství mléčné bílkoviny kaseinu a je tedy vhodné pro lidi trpící alergií na kasein. Cílem této studie bylo posoudit vliv přídavku slemého semene na obsah mastných kyselin v kozím mléce. Dvě skupiny koz byly krmeny ad libitním příjmem lučního sena a koncentrátem, který pro experimentální skupinu obsahoval 0,1 kg lněného semene. Pokus trval 2 měsíce se 14 denní přípravnou fází. Výsledky analýzy experimentální skupiny prokázaly pozitivní účinek na snížení SFA, a zároveň zvýšení obsahu MUFA a PUFA, z nichž nejvýznamnější bylo výrazné zvýšení obsahu CLA. Tento fakt má značný význam ve výživě a zdraví lidí.
Název v anglickém jazyce
Effects of flaxseed supplementation to lactating goats on milk fatty acid kontent
Popis výsledku anglicky
Goat's milk is very valuable and desirable food for their high digestibility and unique composition. It contains only a small amount of milk protein casein and is therefore suitable for people with allergies to casein. The aim of this study was to assessthe influence of added flax seed on fatty acids content in goat milk. Two groups of goats were fed ad libitum intake of meadow hay and concentrate, which for the experimental group contained 0.1 kg of linseed. The experiment lasted two months with a 14-day preparatory phase. The results of the analyzes of the experimental group showed a positive effect on reducing SFA, and also increasing content of MUFA and PUFA, the most important was a significant increase in CLA content. This fact has considerableimportance in human's nutrition and health.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
ZOOTECHNIKA 2014
ISBN
978-80-7394-454-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
144-150
Název nakladatele
JU ZF České Budějovice
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
20. 6. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—