Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

VLIV PŘÍDAVKU LNĚNÉHO SEMENE NA OBSAH MASTNÝCH KYSELINY V MLÉCE KOZ

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887670" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887670 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    VLIV PŘÍDAVKU LNĚNÉHO SEMENE NA OBSAH MASTNÝCH KYSELINY V MLÉCE KOZ

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kozí mléko je velmi cennou a žádanou potravinou pro svou vysokou stravitelnost a unikátní složení. Obsahuje totiž pouze malé množství mléčné bílkoviny kaseinu a je tedy vhodné pro lidi trpící alergií na kasein. Cílem této studie bylo posoudit vliv přídavku slemého semene na obsah mastných kyselin v kozím mléce. Dvě skupiny koz byly krmeny ad libitním příjmem lučního sena a koncentrátem, který pro experimentální skupinu obsahoval 0,1 kg lněného semene. Pokus trval 2 měsíce se 14 denní přípravnou fází. Výsledky analýzy experimentální skupiny prokázaly pozitivní účinek na snížení SFA, a zároveň zvýšení obsahu MUFA a PUFA, z nichž nejvýznamnější bylo výrazné zvýšení obsahu CLA. Tento fakt má značný význam ve výživě a zdraví lidí.

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of flaxseed supplementation to lactating goats on milk fatty acid kontent

  • Popis výsledku anglicky

    Goat's milk is very valuable and desirable food for their high digestibility and unique composition. It contains only a small amount of milk protein casein and is therefore suitable for people with allergies to casein. The aim of this study was to assessthe influence of added flax seed on fatty acids content in goat milk. Two groups of goats were fed ad libitum intake of meadow hay and concentrate, which for the experimental group contained 0.1 kg of linseed. The experiment lasted two months with a 14-day preparatory phase. The results of the analyzes of the experimental group showed a positive effect on reducing SFA, and also increasing content of MUFA and PUFA, the most important was a significant increase in CLA content. This fact has considerableimportance in human's nutrition and health.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    ZOOTECHNIKA 2014

  • ISBN

    978-80-7394-454-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    144-150

  • Název nakladatele

    JU ZF České Budějovice

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    20. 6. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku