Zhodnocení vlivu suplementace lněného semene na mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny v mléce koz
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887664" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887664 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení vlivu suplementace lněného semene na mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny v mléce koz
Popis výsledku v původním jazyce
Kozí mléko je velmi cennou a žádanou potravinou pro svou vysokou stravitelnost a unikátní složení. Obsahuje totiž pouze malé množství mléčné bílkoviny kaseinu a je tedy vhodné pro lidi trpící alergií na kasein. Profil mastných kyselin kozího mléka se výrazně liší od mlék ostatních přežvýkavců. Také se v něm nachází více nenasycených mastných kyselin než v kravském mléce. Cílem této studie bylo posoudit vliv přídavku lněného semene na obsah mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin v kozím mléce. Dvě skupiny koz byly krmeny ad libitním příjmem lučního sena a koncentrátem, který pro experimentální skupinu obsahoval 0,1 kg lněného semene. Pokus trval 2 měsíce se 14 denní přípravnou fází. Výsledky analýzy experimentální skupiny prokázaly pozitivní účinek na zvýšení obsahu MUFA, a také PUFA, z nichž nejvýznamnější bylo výrazné zvýšení obsahu CLA. Tento fakt má značný význam ve výživě a zdraví lidí.
Název v anglickém jazyce
EVALUATION OF THE EFFECT OF FLAX SEED SUPPLEMENTATION ON MONOUNSATURATED AND POLYUNSATURATED FATTY ACIDS IN GOAT'S MILK
Popis výsledku anglicky
Goat's milk is very valuable and desirable food for their high digestibility and unique composition. It contains only a small amount of milk protein casein and is therefore suitable for people with allergies to casein. Fatty acid profile of goat milk issignificantly different from other ruminant's milk. There is also more unsaturated fatty acids than in cow's milk. The aim of this study was to assess the influence of added flax seed on monounsaturated and polyunstaturated fatty acids concent in the goat's milk. Two groups of goats were fed ad libitum intake of meadow hay and concentrate, which for the experimental group contained 0.1 kg of linseed. The experiment lasted two months with a 14-day preparatory phase. The results of the analyzes of the experimental group showed a positive effect on increasing content of MUFA, and also increasing content of PUFA. The most important was a significant increase in CLA content. This fact has considerable importance in human's nutrition and heal
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
IX. Vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou účasťou
ISBN
978-80-552-1241-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
45-48
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárska univerzita
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
14. 11. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—