Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fatty acids profile, atherogenic and thrombogenic indices in freshwater fish common carp (Cyprinus carpio) and rainbow trout (oncorhynchus mykiss) from market chain

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F20%3A10420876" target="_blank" >RIV/00216208:11110/20:10420876 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/20:84318

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=Kj60f.LaU1" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=Kj60f.LaU1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.21101/cejph.a5966" target="_blank" >10.21101/cejph.a5966</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Fatty acids profile, atherogenic and thrombogenic indices in freshwater fish common carp (Cyprinus carpio) and rainbow trout (oncorhynchus mykiss) from market chain

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Objective: The study examined the fatty acids composition and main nutrients composition in two freshwater fish species in the Czech Republic during one year. Methods: Samples of common carp and rainbow trout were taken from a market chain during a year. All samples were homogenized and analyzed for lipid, protein, water, and ash contents. Energy value (E), sum of polyunsaturated fatty acids (PUFA), monounsaturated fatty acids (MUFA) and saturated fatty acids (SFA), atherogenic index (AI) and thrombogenic index (TI) were then calculated. Results: The freshwater fish on the Czech market chain have beneficial average value content of unsaturated fatty acids, Σ MUFA+PUFA in carp is 69.46% of all fatty acids, similar average value of Σ MUFA+PUFA - 70.83% is in rainbow trout. The calculated average value of AI in carp is 0.52 (SD = 0.06), AI in rainbow trout is 0.63 (SD = 0.07), the average TI in carp is 0.63 (SD = 0.09), TI in rainbow trout is 0.49 (SD = 0.05). Conclusion: Freshwater fish in the Czech market chain have beneficial value of PUFA, so AI and TI indices are low in both species of analysed fish. Regular consumption of fish meat is important in the prevention of cardiovascular diseases.

  • Název v anglickém jazyce

    Fatty acids profile, atherogenic and thrombogenic indices in freshwater fish common carp (Cyprinus carpio) and rainbow trout (oncorhynchus mykiss) from market chain

  • Popis výsledku anglicky

    Objective: The study examined the fatty acids composition and main nutrients composition in two freshwater fish species in the Czech Republic during one year. Methods: Samples of common carp and rainbow trout were taken from a market chain during a year. All samples were homogenized and analyzed for lipid, protein, water, and ash contents. Energy value (E), sum of polyunsaturated fatty acids (PUFA), monounsaturated fatty acids (MUFA) and saturated fatty acids (SFA), atherogenic index (AI) and thrombogenic index (TI) were then calculated. Results: The freshwater fish on the Czech market chain have beneficial average value content of unsaturated fatty acids, Σ MUFA+PUFA in carp is 69.46% of all fatty acids, similar average value of Σ MUFA+PUFA - 70.83% is in rainbow trout. The calculated average value of AI in carp is 0.52 (SD = 0.06), AI in rainbow trout is 0.63 (SD = 0.07), the average TI in carp is 0.63 (SD = 0.09), TI in rainbow trout is 0.49 (SD = 0.05). Conclusion: Freshwater fish in the Czech market chain have beneficial value of PUFA, so AI and TI indices are low in both species of analysed fish. Regular consumption of fish meat is important in the prevention of cardiovascular diseases.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30304 - Public and environmental health

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Central European Journal of Public Health

  • ISSN

    1210-7778

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    313-319

  • Kód UT WoS článku

    000608452200011

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85098744624