Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

On-line coupling of capillary electrophoresis with microdialysis for determining saccharides in dairy products and honey

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11120%2F20%3A43919708" target="_blank" >RIV/00216208:11120/20:43919708 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126362" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126362</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126362" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2020.126362</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    On-line coupling of capillary electrophoresis with microdialysis for determining saccharides in dairy products and honey

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Free sucrose, lactose, galactose, glucose and fructose were determined in yoghurts, milk and honey using on-line coupling of capillary electrophoresis with microdialysis. The dairy products were diluted 50-fold with 10 mmol/L NaOH and sampled using laboratory-made microdialysis probes. The microdialysate was brought to the entrance of the electrophoretic capillary and the coupling consisted in a polydimethylsiloxane (PDMS) cross connector working in the flow-gating interface regime. The electrophoretic analysis was performed in 50 mmol/L NaOH (pH 12.6) background electrolyte, where baseline separation of the five saccharides was achieved in 3.5 min. The LOQs varied in the range 2.3-7.3 mg/L, the number of separation plates varied between 176,000 plates/m for glucose to 326,000 plates/m for galactose and the relative standard deviation (RSD) for ten consecutive analyses of fruit yoghurt was 0.2% for the migration time and 4.4-7.6% for the peak area.

  • Název v anglickém jazyce

    On-line coupling of capillary electrophoresis with microdialysis for determining saccharides in dairy products and honey

  • Popis výsledku anglicky

    Free sucrose, lactose, galactose, glucose and fructose were determined in yoghurts, milk and honey using on-line coupling of capillary electrophoresis with microdialysis. The dairy products were diluted 50-fold with 10 mmol/L NaOH and sampled using laboratory-made microdialysis probes. The microdialysate was brought to the entrance of the electrophoretic capillary and the coupling consisted in a polydimethylsiloxane (PDMS) cross connector working in the flow-gating interface regime. The electrophoretic analysis was performed in 50 mmol/L NaOH (pH 12.6) background electrolyte, where baseline separation of the five saccharides was achieved in 3.5 min. The LOQs varied in the range 2.3-7.3 mg/L, the number of separation plates varied between 176,000 plates/m for glucose to 326,000 plates/m for galactose and the relative standard deviation (RSD) for ten consecutive analyses of fruit yoghurt was 0.2% for the migration time and 4.4-7.6% for the peak area.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA18-04902S" target="_blank" >GA18-04902S: Instrumentace pro kontinuální on-line elektroforetické monitorování metabolických procesů v živých organismech</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    316

  • Číslo periodika v rámci svazku

    June

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    "Article 126362"

  • Kód UT WoS článku

    000517839500049

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85079058018