Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rapid monitoring of mono- and disaccharides in drinks, foodstuffs and foodstuff additives by capillary electrophoresis with contactless conductivity detection

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F11%3A10104476" target="_blank" >RIV/00216208:11310/11:10104476 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11120/11:00003216

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.aca.2011.04.055" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.aca.2011.04.055</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.aca.2011.04.055" target="_blank" >10.1016/j.aca.2011.04.055</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Rapid monitoring of mono- and disaccharides in drinks, foodstuffs and foodstuff additives by capillary electrophoresis with contactless conductivity detection

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A capillary electrophoresis (CE) procedure with contactless conductivity detection (C(4)D) has been developed for monitoring of neutral mono- and disaccharides in drinks and foodstuffs. The separation of a mixture of seven neutral saccharides (glucose, fructose, galactose, mannose, ribose, sucrose and lactose) employed a quartz capillary, 5 mu m i.d., with an effective length of 18.3 cm, and 75 mM NaOH (pH 12.8) as the background electrolyte (BGE). The limit of detection (LOD) values obtained lied within a range from 0.4 mu mol L(-1) for lactose to 0.9 mu mol L(-1) for ribose, with a separation time shorter than 140s. The procedure was successfully applied to determinations of saccharides in fruit juices, Coca-Cola, milk. red and white wines, yoghurts,honey and a foodstuff additive.

  • Název v anglickém jazyce

    Rapid monitoring of mono- and disaccharides in drinks, foodstuffs and foodstuff additives by capillary electrophoresis with contactless conductivity detection

  • Popis výsledku anglicky

    A capillary electrophoresis (CE) procedure with contactless conductivity detection (C(4)D) has been developed for monitoring of neutral mono- and disaccharides in drinks and foodstuffs. The separation of a mixture of seven neutral saccharides (glucose, fructose, galactose, mannose, ribose, sucrose and lactose) employed a quartz capillary, 5 mu m i.d., with an effective length of 18.3 cm, and 75 mM NaOH (pH 12.8) as the background electrolyte (BGE). The limit of detection (LOD) values obtained lied within a range from 0.4 mu mol L(-1) for lactose to 0.9 mu mol L(-1) for ribose, with a separation time shorter than 140s. The procedure was successfully applied to determinations of saccharides in fruit juices, Coca-Cola, milk. red and white wines, yoghurts,honey and a foodstuff additive.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GAP206%2F10%2F1231" target="_blank" >GAP206/10/1231: Nové elekroforetické přístupy k monitorování hladin neurotransmiterů bolesti v mozku vyšších živočichů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Analytica Chimica Acta

  • ISSN

    0003-2670

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    698

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    1-5

  • Kód UT WoS článku

    000292176500001

  • EID výsledku v databázi Scopus