Rapid monitoring of mono- and disaccharides in drinks, foodstuffs and foodstuff additives by capillary electrophoresis with contactless conductivity detection
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F11%3A10104476" target="_blank" >RIV/00216208:11310/11:10104476 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11120/11:00003216
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.aca.2011.04.055" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.aca.2011.04.055</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.aca.2011.04.055" target="_blank" >10.1016/j.aca.2011.04.055</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Rapid monitoring of mono- and disaccharides in drinks, foodstuffs and foodstuff additives by capillary electrophoresis with contactless conductivity detection
Popis výsledku v původním jazyce
A capillary electrophoresis (CE) procedure with contactless conductivity detection (C(4)D) has been developed for monitoring of neutral mono- and disaccharides in drinks and foodstuffs. The separation of a mixture of seven neutral saccharides (glucose, fructose, galactose, mannose, ribose, sucrose and lactose) employed a quartz capillary, 5 mu m i.d., with an effective length of 18.3 cm, and 75 mM NaOH (pH 12.8) as the background electrolyte (BGE). The limit of detection (LOD) values obtained lied within a range from 0.4 mu mol L(-1) for lactose to 0.9 mu mol L(-1) for ribose, with a separation time shorter than 140s. The procedure was successfully applied to determinations of saccharides in fruit juices, Coca-Cola, milk. red and white wines, yoghurts,honey and a foodstuff additive.
Název v anglickém jazyce
Rapid monitoring of mono- and disaccharides in drinks, foodstuffs and foodstuff additives by capillary electrophoresis with contactless conductivity detection
Popis výsledku anglicky
A capillary electrophoresis (CE) procedure with contactless conductivity detection (C(4)D) has been developed for monitoring of neutral mono- and disaccharides in drinks and foodstuffs. The separation of a mixture of seven neutral saccharides (glucose, fructose, galactose, mannose, ribose, sucrose and lactose) employed a quartz capillary, 5 mu m i.d., with an effective length of 18.3 cm, and 75 mM NaOH (pH 12.8) as the background electrolyte (BGE). The limit of detection (LOD) values obtained lied within a range from 0.4 mu mol L(-1) for lactose to 0.9 mu mol L(-1) for ribose, with a separation time shorter than 140s. The procedure was successfully applied to determinations of saccharides in fruit juices, Coca-Cola, milk. red and white wines, yoghurts,honey and a foodstuff additive.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GAP206%2F10%2F1231" target="_blank" >GAP206/10/1231: Nové elekroforetické přístupy k monitorování hladin neurotransmiterů bolesti v mozku vyšších živočichů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Analytica Chimica Acta
ISSN
0003-2670
e-ISSN
—
Svazek periodika
698
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
1-5
Kód UT WoS článku
000292176500001
EID výsledku v databázi Scopus
—