A New and Fast HPLC Method for Determination of Rutin, Troxerutin, Diosmin and Hesperidin in Food Supplements Using Fused-Core Column Technology
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11160%2F13%3A10146034" target="_blank" >RIV/00216208:11160/13:10146034 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://link.springer.com/article/10.1007/s12161-012-9551-y/fulltext.html" target="_blank" >http://link.springer.com/article/10.1007/s12161-012-9551-y/fulltext.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s12161-012-9551-y" target="_blank" >10.1007/s12161-012-9551-y</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
A New and Fast HPLC Method for Determination of Rutin, Troxerutin, Diosmin and Hesperidin in Food Supplements Using Fused-Core Column Technology
Popis výsledku v původním jazyce
A new and fast high-performance liquid chromatography (HPLC) method using fused-core column for separation of rutin, troxerutin, diosmin, and hesperidin has been developed and used for determination of these flavonoids in food supplements. Efficient separation of flavonoids and internal standard methylparaben was achieved on the fused-core column Ascentis Express RP-Amide (100 x 3.0 mm), particle size 2.7 mu m, with mobile phase acetonitrile/water solution of acetic acid pH 3 (30:70, v/v) at a flow rateof 1.0 mL min(-1) and at temperature 50 A degrees C. The detection wavelengths were set at 283 nm for hesperidin and at 255 nm for rutin, troxerutin, diosmin, and internal standard methylparaben. Under the optimal chromatographic conditions, good linearity with correlation coefficients in the range (r = 0.9991-0.9998; n = 7) for all flavonoids was achieved. Commercial samples of food supplements were extracted with 100 % dimethyl sulfoxide using ultrasound bath for 10 min and then dilut
Název v anglickém jazyce
A New and Fast HPLC Method for Determination of Rutin, Troxerutin, Diosmin and Hesperidin in Food Supplements Using Fused-Core Column Technology
Popis výsledku anglicky
A new and fast high-performance liquid chromatography (HPLC) method using fused-core column for separation of rutin, troxerutin, diosmin, and hesperidin has been developed and used for determination of these flavonoids in food supplements. Efficient separation of flavonoids and internal standard methylparaben was achieved on the fused-core column Ascentis Express RP-Amide (100 x 3.0 mm), particle size 2.7 mu m, with mobile phase acetonitrile/water solution of acetic acid pH 3 (30:70, v/v) at a flow rateof 1.0 mL min(-1) and at temperature 50 A degrees C. The detection wavelengths were set at 283 nm for hesperidin and at 255 nm for rutin, troxerutin, diosmin, and internal standard methylparaben. Under the optimal chromatographic conditions, good linearity with correlation coefficients in the range (r = 0.9991-0.9998; n = 7) for all flavonoids was achieved. Commercial samples of food supplements were extracted with 100 % dimethyl sulfoxide using ultrasound bath for 10 min and then dilut
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Analytical Methods
ISSN
1936-9751
e-ISSN
—
Svazek periodika
6
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
1353-1360
Kód UT WoS článku
000324271200014
EID výsledku v databázi Scopus
—