Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Isoflavones Reduce Copper with Minimal Impact on Iron In Vitro

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11160%2F15%3A10312248" target="_blank" >RIV/00216208:11160/15:10312248 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.hindawi.com/journals/omcl/2015/437381/" target="_blank" >http://www.hindawi.com/journals/omcl/2015/437381/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1155/2015/437381" target="_blank" >10.1155/2015/437381</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Isoflavones Reduce Copper with Minimal Impact on Iron In Vitro

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Isoflavones are commonly consumed in many Asian countries and have potentially positive effects on human being. Only a few and rather controversial data on their interactions with copper and iron are available to date. 13 structurally related isoflavoneswere tested in the competitive manner for their Cu/Fe-chelating/reducing properties. Notwithstanding the 5-hydroxy-4-keto chelation site was associated with ferric, ferrous, and cupric chelation, the chelation potential of isoflavones was low and no cuprous chelation was observed. None of isoflavones was able to substantially reduce ferric ions, but the vast majority reduced cupric ions. The most important feature for cupric reduction was the presence of an unsubstituted 4'-hydroxyl; contrarily the presence of a free 5-hydroxyl decreased or abolished the reduction due to chelation of cupric ions. The results from this study may enable additional experiments which might clarify the effects of isoflavones on human being and/or mechanisms

  • Název v anglickém jazyce

    Isoflavones Reduce Copper with Minimal Impact on Iron In Vitro

  • Popis výsledku anglicky

    Isoflavones are commonly consumed in many Asian countries and have potentially positive effects on human being. Only a few and rather controversial data on their interactions with copper and iron are available to date. 13 structurally related isoflavoneswere tested in the competitive manner for their Cu/Fe-chelating/reducing properties. Notwithstanding the 5-hydroxy-4-keto chelation site was associated with ferric, ferrous, and cupric chelation, the chelation potential of isoflavones was low and no cuprous chelation was observed. None of isoflavones was able to substantially reduce ferric ions, but the vast majority reduced cupric ions. The most important feature for cupric reduction was the presence of an unsubstituted 4'-hydroxyl; contrarily the presence of a free 5-hydroxyl decreased or abolished the reduction due to chelation of cupric ions. The results from this study may enable additional experiments which might clarify the effects of isoflavones on human being and/or mechanisms

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FR - Farmakologie a lékárnická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Oxidative Medicine and Cellular Longevity

  • ISSN

    1942-0900

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2015

  • Číslo periodika v rámci svazku

    June

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000359257700001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84939172670