The word fresh in French and Czech: A contrastive analysis of corpora in a culinary perspective
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11210%2F20%3A10417478" target="_blank" >RIV/00216208:11210/20:10417478 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=caze429_uk" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=caze429_uk</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.4467/20843917RC.20.009.12555" target="_blank" >10.4467/20843917RC.20.009.12555</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
francouzština
Název v původním jazyce
Le mot fresh en français et en tchèque - analyse contrastive des corpus dans une perspective culinaire
Popis výsledku v původním jazyce
L'objectif du présens article est d'étudier l'emploi ainsi que la fréquence de ce mot dans la presse française ainsi que tchèque dans le but de savoir si le mot fresh est employé régulièrement dans la presse générale ou s'il représente plutôt une sorte d'argot utilisé seulement dans les revues destinées aux professionnels de la cuisine.
Název v anglickém jazyce
The word fresh in French and Czech: A contrastive analysis of corpora in a culinary perspective
Popis výsledku anglicky
The main goal of this paper is to compare a sample of neological loanwords from the gastronomic sector in French and Czech. The idea of the comparative conception mentioned in the title of the article is based on the international project entitled "EmpNéo" (Neological Loanwords), which aims to compare the diffusion of neological loanwords in various languages. In this study, we would like to focus on the word fresh and its perception in Czech and French. Our aim is to find out if this word is known to the general public or, on the contrary, it works as an argotic expression, which is only known to a limited audience. To answer this question, we analyzed the different kinds of corpus and also studied in detail the occurrence of this word in the press.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
60203 - Linguistics
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_019%2F0000734" target="_blank" >EF16_019/0000734: Kreativita a adaptabilita jako předpoklad úspěchu Evropy v propojeném světě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Romanica Cracoviensia
ISSN
1732-8705
e-ISSN
—
Svazek periodika
20
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
PL - Polská republika
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
85-98
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85097171445