Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The word fresh in French and Czech: A contrastive analysis of corpora in a culinary perspective

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11210%2F20%3A10417478" target="_blank" >RIV/00216208:11210/20:10417478 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=caze429_uk" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=caze429_uk</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.4467/20843917RC.20.009.12555" target="_blank" >10.4467/20843917RC.20.009.12555</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    francouzština

  • Název v původním jazyce

    Le mot fresh en français et en tchèque - analyse contrastive des corpus dans une perspective culinaire

  • Popis výsledku v původním jazyce

    L&apos;objectif du présens article est d&apos;étudier l&apos;emploi ainsi que la fréquence de ce mot dans la presse française ainsi que tchèque dans le but de savoir si le mot fresh est employé régulièrement dans la presse générale ou s&apos;il représente plutôt une sorte d&apos;argot utilisé seulement dans les revues destinées aux professionnels de la cuisine.

  • Název v anglickém jazyce

    The word fresh in French and Czech: A contrastive analysis of corpora in a culinary perspective

  • Popis výsledku anglicky

    The main goal of this paper is to compare a sample of neological loanwords from the gastronomic sector in French and Czech. The idea of the comparative conception mentioned in the title of the article is based on the international project entitled &quot;EmpNéo&quot; (Neological Loanwords), which aims to compare the diffusion of neological loanwords in various languages. In this study, we would like to focus on the word fresh and its perception in Czech and French. Our aim is to find out if this word is known to the general public or, on the contrary, it works as an argotic expression, which is only known to a limited audience. To answer this question, we analyzed the different kinds of corpus and also studied in detail the occurrence of this word in the press.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    60203 - Linguistics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_019%2F0000734" target="_blank" >EF16_019/0000734: Kreativita a adaptabilita jako předpoklad úspěchu Evropy v propojeném světě</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Romanica Cracoviensia

  • ISSN

    1732-8705

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    85-98

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85097171445