Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Quality improvement of Slovak ewe milk based on the content of health affecting fatty acid compounds

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F12%3A10126444" target="_blank" >RIV/00216208:11310/12:10126444 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.cvzv.sk/slju/12-4/5-Sojak-SJAS-4-2012-134-143.pdf" target="_blank" >http://www.cvzv.sk/slju/12-4/5-Sojak-SJAS-4-2012-134-143.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Quality improvement of Slovak ewe milk based on the content of health affecting fatty acid compounds

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The content of 70 C4-C24 fatty acids (FA) in bulk milk samples of dairy ewes at 4 farms during pasture season and at one farm during winter season was determined by gas chromatography. The FA content in milk fat of grazed ewes was higher up to 4-fold forrumenic acid (CLA), 3-fold for trans-vaccenic acid (TVA) and 2-fold for ?-linolenic acid (ALA) compared to that during winter diet. The content of CLA (3.5 %) and TVA (7.9 %) in milk fat of grazed ewes from Tajov farm was higher than that in milk of pasture grazed ewes or cows published previously. Nevertheless, the farm at Trenčianska Teplá because of lower altitude and corresponding climatic conditions in summer showed temporal variation up to 50 % lower content of CLA and TVA. The variations in CLAcontent during pasture season are primarily related to the seasonal changes of ALA content in pasture plants. These findings suggest that further development of ewes' milk production should be situated in the northern part of Slovakia at

  • Název v anglickém jazyce

    Quality improvement of Slovak ewe milk based on the content of health affecting fatty acid compounds

  • Popis výsledku anglicky

    The content of 70 C4-C24 fatty acids (FA) in bulk milk samples of dairy ewes at 4 farms during pasture season and at one farm during winter season was determined by gas chromatography. The FA content in milk fat of grazed ewes was higher up to 4-fold forrumenic acid (CLA), 3-fold for trans-vaccenic acid (TVA) and 2-fold for ?-linolenic acid (ALA) compared to that during winter diet. The content of CLA (3.5 %) and TVA (7.9 %) in milk fat of grazed ewes from Tajov farm was higher than that in milk of pasture grazed ewes or cows published previously. Nevertheless, the farm at Trenčianska Teplá because of lower altitude and corresponding climatic conditions in summer showed temporal variation up to 50 % lower content of CLA and TVA. The variations in CLAcontent during pasture season are primarily related to the seasonal changes of ALA content in pasture plants. These findings suggest that further development of ewes' milk production should be situated in the northern part of Slovakia at

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Slovak Journal of Animal Science

  • ISSN

    1337-9984

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    45

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    134-143

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus