Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

DNA-based biosensors with external Nafion and chitosan membranes for the evaluation of the antioxidant activity of beer, coffee, and tea

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F14%3A10210464" target="_blank" >RIV/00216208:11310/14:10210464 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.2478/s11532-014-0516-4" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2478/s11532-014-0516-4</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2478/s11532-014-0516-4" target="_blank" >10.2478/s11532-014-0516-4</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    DNA-based biosensors with external Nafion and chitosan membranes for the evaluation of the antioxidant activity of beer, coffee, and tea

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Novel electrochemical DNA-based biosensors with outer-sphere Nafion and chitosan protective membranes were prepared for the evaluation of antioxidant properties of beverages (beer, coffee, and black tea) against prooxidant hydroxyl radicals. A carbon working electrode of a screen-printed three-electrode assembly was modified using a layer-by-layer deposition technique with low molecular weight double-stranded DNA and a Nafion or chitosan film. The membrane-covered DNA biosensors were initially tested with respect to their voltammetric and impedimetric response after the incubation of the beverage and the medium exchange for the solution of the redox indicator [Fe(CN)(6)](3-/4-). While the Nafion-protected biosensor proved to be suitable for beer and black tea extracts, the chitosan-protected biosensor was successfully used in a coffee extract. Afterwards, the applicability was successfully verified for these biosensors for the detection of a deep degradation of the surface-attached DNA

  • Název v anglickém jazyce

    DNA-based biosensors with external Nafion and chitosan membranes for the evaluation of the antioxidant activity of beer, coffee, and tea

  • Popis výsledku anglicky

    Novel electrochemical DNA-based biosensors with outer-sphere Nafion and chitosan protective membranes were prepared for the evaluation of antioxidant properties of beverages (beer, coffee, and black tea) against prooxidant hydroxyl radicals. A carbon working electrode of a screen-printed three-electrode assembly was modified using a layer-by-layer deposition technique with low molecular weight double-stranded DNA and a Nafion or chitosan film. The membrane-covered DNA biosensors were initially tested with respect to their voltammetric and impedimetric response after the incubation of the beverage and the medium exchange for the solution of the redox indicator [Fe(CN)(6)](3-/4-). While the Nafion-protected biosensor proved to be suitable for beer and black tea extracts, the chitosan-protected biosensor was successfully used in a coffee extract. Afterwards, the applicability was successfully verified for these biosensors for the detection of a deep degradation of the surface-attached DNA

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CG - Elektrochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP13-23337P" target="_blank" >GP13-23337P: Komplexní diagnostický přístup při hodnocení interakce DNA s organickými xenobiotiky pomocí elektrochemických nanostrukturovaných DNA biosenzorů</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Central European Journal of Chemistry

  • ISSN

    1895-1066

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    604-611

  • Kód UT WoS článku

    000331644400008

  • EID výsledku v databázi Scopus