Chemie potravin a výživa ve středoškolských učebnicích biologie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F14%3A10292811" target="_blank" >RIV/00216208:11310/14:10292811 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://uatacz.up.krakow.pl/~wwwchemia/pliki/ISBN%20978-83-7271-881-5%20Nauczanie%20i%20uczenie%20sie%20przedmiotow%20przyr%20red%20Jagodzinski%20Wolski.pdf" target="_blank" >http://uatacz.up.krakow.pl/~wwwchemia/pliki/ISBN%20978-83-7271-881-5%20Nauczanie%20i%20uczenie%20sie%20przedmiotow%20przyr%20red%20Jagodzinski%20Wolski.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chemie potravin a výživa ve středoškolských učebnicích biologie
Popis výsledku v původním jazyce
Problematika potravin a výživy je téma, které koresponduje s požadavky moderní společnosti, s neustálým rozvojem přírodovědných oborů i s faktem, že moderní výuka chemie by se měla orientovat na využití chemie v běžném životě a kam spadá i uplatňování zdravého životního stylu jedince i společnosti. To je důvod, proč by mělo být toto téma i na základě doporučení uznávaných dietologů a lékařů (Svačina 2008) nedílnou součástí znalostí a dovedností, které získají studenti v průběhu svého studia. Zařazení tohoto tématu do učebnic je i v době nástupu e-learningu velmi aktuální, protože dobrá učebnice je a bude vždy důležitý a v mnohém nezastupitelný prostředek pro vzdělávání a sebevzdělávání (Maňák, Klapko 2006). Článek seznamuje s výsledky analýz středoškolských učebnic biologie, které navazují na analogické analýzy učebnic chemie publikované autory v jiném článku (Třeštíková, Klímová 2013). Pro analýzu učebnic byla použita pojmová analýza, pro přesnější zhodnocení kvality pojmového obsahu
Název v anglickém jazyce
Food chemistry and Nutrition in biology textbooks for secondary
Popis výsledku anglicky
The issue of food and nutrition is a topic, that corresponds with the requirements of modern society, with continuous development of disciplines of the natural science and with a matter of fact, that modern Chemistry teaching should be focused on the useof Chemistry in the daily life a where also belongs the application of healthy life style of an individual and society. That is the reason, why this theme should be based on the recommendation of accredited dietary specialists and physicians (Svačina 2008) as an integral part of knowledge and skills, that students gain during the their studies. Inclusion of these themes into the textbooks is, even in the period of arrival of a e-learning, up to date, because a good textbook is, and always will be an important and in many ways irreplaceable tool for education and self-education (Maňák, Klapko 2006). This article introduces the results of analysis of Biology textbooks for secondary schools, that follow the analogical analysis of Chemistr
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
AM - Pedagogika a školství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Nauczanie i uczenie się przedmiotów przyrodniczych od przedszkola do studiów wyższych
ISBN
978-83-7271-881-5
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
55-59
Počet stran knihy
198
Název nakladatele
Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie
Místo vydání
Kraków
Kód UT WoS kapitoly
—