Téma Lipidy ve výuce na gymnáziích ve vztahu k chemii potravin a výživě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F14%3A10292814" target="_blank" >RIV/00216208:11310/14:10292814 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Téma Lipidy ve výuce na gymnáziích ve vztahu k chemii potravin a výživě
Popis výsledku v původním jazyce
Článek seznamuje s návrhem nového obsahu tematického celku Lipidy ve vztahu k chemii potravin, výživě a onemocněním spojeným s výživou. Téma je chápáno jako průřezové, integrované do kurikula předmětu chemie na gymnáziu. Upozorňuje na pojmy, které by neměly ve výuce chybět s ohledem na praktické využití získaných znalostí žákem v běžném životě. Návrh vychází z poznatků získaných z rozsáhlých autorských analýz středoškolských učebnic chemie a biologie, požadavků moderní společnosti a doporučení uznávaných dietologů a lékařů. Navržený obsah je podkladem pro připravované interaktivní výukové materiály určené učitelům a žákům středních škol.
Název v anglickém jazyce
Topic Lipids in Teaching at Seconadary Schools in Relation to Food Chemistry and Nutrition
Popis výsledku anglicky
The article describes the proposal of a new content of a topic Lipids in relation to food chemistry, nutrition and diet-related disease. The topic is seen as a cross-cutting, integrated into the curriculum of the subject of chemistry at the secondary school. Attention is drawn to the concepts that should not be missed in teaching with regard to the practical application of acquired knowledge of students in everyday life. The proposal is based on the knowledge gained from analyzes of secondary school textbooks of chemistry and biology, the requirements of modern society and recommendations recognized by dieticians and doctors. Proposed content is the basis for the upcoming interactive learning materials for teachers and students of secondary schools.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
AM - Pedagogika a školství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výzkum, teorie a praxe v didaktice chemie / Přírodovědné a technologické vzdělávání pro XXI. století
ISBN
978-80-7435-417-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
185-194
Název nakladatele
Gaudeamus při Univerzitě Hradec Králové
Místo vydání
Hradec Králové
Místo konání akce
Hradec Králové, CZ
Datum konání akce
15. 9. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—