Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Téma Lipidy ve výuce na gymnáziích ve vztahu k chemii potravin a výživě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F14%3A10292814" target="_blank" >RIV/00216208:11310/14:10292814 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Téma Lipidy ve výuce na gymnáziích ve vztahu k chemii potravin a výživě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek seznamuje s návrhem nového obsahu tematického celku Lipidy ve vztahu k chemii potravin, výživě a onemocněním spojeným s výživou. Téma je chápáno jako průřezové, integrované do kurikula předmětu chemie na gymnáziu. Upozorňuje na pojmy, které by neměly ve výuce chybět s ohledem na praktické využití získaných znalostí žákem v běžném životě. Návrh vychází z poznatků získaných z rozsáhlých autorských analýz středoškolských učebnic chemie a biologie, požadavků moderní společnosti a doporučení uznávaných dietologů a lékařů. Navržený obsah je podkladem pro připravované interaktivní výukové materiály určené učitelům a žákům středních škol.

  • Název v anglickém jazyce

    Topic Lipids in Teaching at Seconadary Schools in Relation to Food Chemistry and Nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    The article describes the proposal of a new content of a topic Lipids in relation to food chemistry, nutrition and diet-related disease. The topic is seen as a cross-cutting, integrated into the curriculum of the subject of chemistry at the secondary school. Attention is drawn to the concepts that should not be missed in teaching with regard to the practical application of acquired knowledge of students in everyday life. The proposal is based on the knowledge gained from analyzes of secondary school textbooks of chemistry and biology, the requirements of modern society and recommendations recognized by dieticians and doctors. Proposed content is the basis for the upcoming interactive learning materials for teachers and students of secondary schools.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    AM - Pedagogika a školství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Výzkum, teorie a praxe v didaktice chemie / Přírodovědné a technologické vzdělávání pro XXI. století

  • ISBN

    978-80-7435-417-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    185-194

  • Název nakladatele

    Gaudeamus při Univerzitě Hradec Králové

  • Místo vydání

    Hradec Králové

  • Místo konání akce

    Hradec Králové, CZ

  • Datum konání akce

    15. 9. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku